2014. április 17., csütörtök

Régi játszótársak - Jancsika Károly


 008_2.jpg





A BVSC-nevelésű betonkemény védő a Volán SC-ből került a szentendrei Kossuth KFSE csapatába. 1978-s leszerelése után a 22-s Volánhoz került, egy évvel később igazolt a Ferencváros csapatához.

19810600_Jancsika akcióban.jpgAkcióban

A Fradiban hét idény alatt 179 mérkőzésen 2 gólt rúgott.

Jancsika Károly.jpg 
A Ferencváros csapatában

Az 1986-os évben rövid időre a Volánhoz került, ahonnan fél idény után Siófokra igazolt tovább.

jancsikasiófok.jpg 
A Siófokban

Majdnem két teljes idényt tölt el a Balaton partján, ahonnan a svédországi Södertalje csapatához igazol. Itt fejezte be játékos-pályafutását 1990-ben.
Jancsika Károly egyszeres magyar válogatott és egyszeres olimpiai válogatott, mindkettő az 1983-as évben történt.

Olimpiaicsapat.jpg 
Az olimpiai válogatott csapatképén

A Ferencvárossal egyszeres bajnok, kétszeres ezüstérmes, és egyszeres Magyar Kupa (MNK) nyertes.
Jancsika mára teljesen eltávolodott a labdarúgástól, Las Vegasban krupiéként dolgozik.

Régi játszótársak - Dr. Izsó Ignác

osztalynaplo_Izso_Ignac_alairas.jpg


Izsó Ignác tizenhárom éves korában kezdett focizni Angyalföldön, tizennyolc éves korában mutatkozhatott be a felnőttek között. Mindezt úgy, ahogy akkoriban elég ritka volt: a tartalékcsapat kihagyásával egyből az ifiből került a nagyok öltözőjébe.
osztalynaplo_Izso_Ignac_gol.jpg 
Egy Izsó gól a hetvenes évekből
Ihász Antal, aki akkor a Vasas utánpótláscsapatainak volt a felelőse, 1974-ben így vallott Izsóról:
-Tizenkét éve dolgozom a Vasas utánpótlásedzőjeként, de ilyen szorgalmas tanítványom még nem volt, mint Izsó. Semmit nem kellett kétszer elmondani neki és mindig hallgatott tanácsaimra.
Tizenhárom szezont töltött el a piros-kékeknél, ezalatt 285 bajnoki találkozón 86 gólt szerzett.

osztalynaplo_Izso_Ignac_lenduletben.jpg 
Izsó lendületben

A Vasassal egyszeres magyar bajnok, kupa ezüstérmes és KK (Közép-európai Kupa) győztes, kétszeres Magyar Kupa (MNK) győztes és bajnoki bronzérmes.

osztalynaplo_Izso_Ignac_Vasas.jpg 
A bajnokcsapatban, az alsó sor közepén

Izsó 9-szeres ifjúsági- és 14-szeres utánpótlás-válogatott volt. 1976 és 1982 között a felnőtt válogatott mezét 5 alkalommal húzhatta magára és 2 gólt szerzett.

osztalynaplo_Izso_Ignac_valogatott.jpg 
A válogatott csapatképén 1981 őszén, a felső sorban jobbról a második

Pályafutása végén – 1987-től – öt szezont Ausztriában játszott alsóbb osztályban.
Pályafutása befejezése után elvégezte a jogi egyetemet és doktori címet szerzett. Jogtudását azóta is jellemzően labdarúgó közegben kamatoztatja.  A Hivatásos Labdarúgók Kamarájának alapító tagja és jogásza is volt. Az MLSZ jogi bizottságának vezetőjeként a FIFA jogi bizottságába is beválasztották.

osztalynaplo_Izso_Ignac_manapsag.jpg 
Dr. Izsó Ignác manapság



Régi játszótársak - Herédi Attila



osztalynaplo_heredi_attila_alairas.jpg



Herédi Attila tizenhárom évesen kezdte a labdarúgást Újpesten. Húsz évesen mutatkozott be a felnőttek között, majd egy évig a Ganz Mávag másodosztályú csapatában szerepelt kölcsönben.

osztalynaplo_heredi_attila_ifju_tehetseg.JPG 
Herédi, az ifjú és tehetséges csatárígéret
1980-ban tért vissza a Megyeri útra, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a liláknál benne találják meg a Belgiumba távozott Fazekas László utódját. Herédi későbbi hátvédmúltját figyelembe véve ma már furcsán hangzik, az Újpesti Dózsa csatársora igen gyakran a Herédi, Törőcsik, Fekete összeállításban játszott.

osztalynaplo_heredi_attila_csapatkapitany.jpg 
Évekig volt a lilák csapatkapitánya

1990-ig 253 bajnoki mérkőzésen 20 gólt szerzett. Az Újpesti Dózsával egy-egy magyar bajnoki címet, bajnoki ezüst-, és bronzérmet szerzett, háromszoros Magyar Kupa (MNK) győztes.
osztalynaplo_heredi_attila_mnk.jpgHarmadik kupagyőzelme, Herédi az alsó sor jobbszélén
1983/84-ben tagja volt a KEK negyeddöntős csapatnak, mi több, az Aberdeen elleni hazai mérkőzésen ő szerezte csapata második gólját.

osztalynaplo_heredi_attila_aberdeen.JPG 
Herédi kitör és belövi
Herédi csak egy évet kapott csatárposzton, az 1981/82-es szezonban először Szusza Ferenc irányítása alatt került védőként a csapatba, míg végül az 1983/84-es bajnoki idényben stabilizálta helyét jobbhátvédként Temesvári Miklós csapatában. Rendkívül kemény, harcos szellemű, sokoldalú játékos volt. Pont az Aberdeen meccs kapcsán nyilatkozta egyszer, a kapus és a beállós poszton kívül ő már mindenhol megfordult.

osztalynaplo_heredi_attila_kek.jpgÖröm az Aberdeen elleni mérkőzés után, Herédi a kép közepén
1990-ben, évközben igazolt a finn Haka csapatához, ahol egy bajnoki bronzérmet szerzett.
Herédi 1985 és 1988 között öt alkalommal húzhatta magára a válogatott mezét, Mezey György számolt vele a bővebb világbajnoki keretben is, de végül egy sérülés miatt operálni kellett, így az 1986-os mexikói labdarúgó VB-ről lemaradt.
1987-ben megkapta az Év Játékosa díjat, továbbá az Újpest Örökös Bajnoka cím birtokosa.
Az aktív pályafutása befejeztével Herédi edzői pályára lépett. Többnyire utánpótlás-szakvezetőként tevékenykedett, de alacsonyabb osztályú csapatokon kívül volt pályaedző Újpesten és Pápán, vezetőedző Nyíregyházán és Tatabányán is.
osztalynaplo_heredi_attila_palyaedzo.jpg 
Az alsó álló sorban, jobbról a negyedik

Jelenleg az NB3-as Jászapáti vezetőedzője.

osztalynaplo_heredi_attila_manapsag.jpg 
Herédi Attila manapság





Régi játszótársak - Hannich Péter

osztalynaplo_Hannich_Peter_alairas.jpg



Hannich Péter tíz évesen kezdte a labdarúgást szülővárosának kisebbik csapatában, a Győri MÁV DAC-ban.  Még tizenhét éves sem volt, amikor a felnőttek között bemutatkozhatott az NB2-ben. Három szezont játszott csapatában, mikor leigazolta a Rába ETO.
osztalynaplo_Hannich_Peter_Raba_1977.jpg 
Hannich Péter 1977-ben, amikor a Rába ETO-hoz került
Kilenc szezont töltött el a győri zöld-fehéreknél, 231 NB1-es mérkőzésen 63 gólt szerzett. Részese volt a klub legnagyobb sikersorozatának is.

osztalynaplo_Hannich_Peter_Raba_1981.jpg 
A későbbi bajnokcsapatban 1981 nyarán, az ülő sorban balról a második Csonka Gyula és Glázer Róbert között
A Rába ETO-val egyszeres Magyar Kupa (MNK) győztes, kupadöntős és bajnoki bronzérmes lett, kétszer volt magyar bajnok és bajnoki ezüstérmes. 1983-ban Pro Urbe-díjjal jutalmazták. 1981/82-ben 21 góllal a magyar gólkirályi címet is megszerezte.

osztalynaplo_Hannich_Peter_szazadik_gol.jpg 
Gólkirályságának évében külön is köszöntötték 100 szál virággal, hogy ő lőtte a szezon századik ETO gólját
1986-ban a francia AS Nancy játékosa lett, ahol kevesebb sikerrel, de két szezont töltött el.

osztalynaplo_Hannich_Peter_Nancy.jpg 
A Nancy 1986/87-es csapatképén, az ülő sorban balról a második (ha éles szemű olvasóink a képen még felfedezni vélik Nagy Antalt és egy bizonyos Arsene Wengert, akkor nem tévednek nagyot)
Hazatérte után fél szezonra visszatér Győrbe, ahol 10 bajnoki találkozón 2 gólt szerzett, majd idény közben az MTK-VM-be igazolt.

osztalynaplo_Hannich_Peter_MTK.jpg 
Az MTK játékosaként
Két és fél szezont töltött el a kék-fehéreknél, 61 bajnoki találkozón 9 gólt szerzett. Az MTK-val egy-egy bajnoki ezüst és bronzérmet szerzett.
1991-ben az osztrák SV Mattersburg csapatába igazolt, ahol két szezont után befejezte aktív  játékos-pályafutását.
osztalynaplo_Hannich_Peter_Mattersburg.jpg 
Mattersburgi búcsújakor
Hannich Péter addigra már túl volt több mint tíz utánpótlás válogatottságon, mikor Mészöly Kálmán szövetségi kapitány 1982-ben behívja a válogatottba. 1987-ig 27 találkozón játszott és 2 gólt szerzett címeres mezben.
osztalynaplo_Hannich_Peter_cimeres.jpg 
Címeres mezben 1983-ban
Tagja volt az 1986-os mexikói labdarúgó VB-n szerepelt csapatnak is, a franciák elleni csoportmérkőzésen kapott lehetőséget.
Pályafutása befejeztével az edzői pályát választotta. Többek között volt pályaedzője a Rába ETO-nak, illetve vezetőedzője a Pápának, az Egernek, a Veszprémnek, a Gyirmótnak és a Mosonmagyaróvárnak is. Jelenleg az ETO futsal csapatának sportigazgatója.

osztalynaplo_Hannich_Peter_manapsag.jpg 
Hannich Péter manapság

Régi játszótársak - Hajszán Gyula




001_22.jpg

Pályafutását Sopronban kezdi, onnan kerül 18 évesen a Rába ETO-hoz, ahol tíz szezont húz le. Részese, sőt, egyik főszereplője a győri aranykorszaknak. Ekkor 247 bajnoki meccsen 61 gólt szerez. Két bajnoki arany, két ezüst és egy bronzérem a sikerpalettáján, továbbá egy Magyar Kupa ezüst. Sőt, csapattársaival együtt 1983-ban Pro Urbe díjat is kap Győr városától.

Hajszán Gyula.jpg 
ETO mezben a Standard Liege elleni BEK mérkőzésen, Burcsa Győző mellett
1989-ben az MSV Duisburg profija lesz, kint már nem jár ekkora sikerrel. Két szezon alatt 37 bajnoki meccsen csak 2 gólt szerez.

Hajszán Gyula2.jpg 
Az MSV Duisburg mezében
Duisburg után egy évet játszik az alacsonyabb osztályú  Tennis Borussia csapatában. Ezután újabb győri időszak következik, mely két évig tart, 37 mérkőzésen 2 góllal. Ezután fejezi be aktív pályafutását.
A spanyolországi VB után Mészöly Kálmán már nem tudja tovább odázni, hogy behívja a válogatottba, 1982 őszén a franciák elleni barátságos meccsen öltheti először magára a címeres mezt. A Mezey György irányította csapatnak az egyik legtökéletesebb kiegészítő embere lesz.

Cadiz.jpg1984-ben, Cadizban, Hannich és Törőcsik között
Tagja az 1986-os mexikói keretnek, bár lehetőséget nem kap a világbajnokságon. 1994-ig 31 mérkőzésen szerepelhet összesen a címeres mezben, 4 gólt szerez összesen.


Labdarúgó karrierjének befejeztével nem szakad el Győrtől, az ETO utánpótláscsapatainál kap szerepet.  Ezután belekóstol vezetőedzői szerepekbe megyei kiscsapatoknál és a szlovén harmadosztályban is. Egy nyilatkozatában elmondta, ahhoz, hogy ma valaki NB I-es edző legyen, hátszél kell, hatalmas hátszél… Majd szakít a labdarúgással, politikai pályára lép és önkormányzati képviselő lesz.

ujsag.jpg 
Hajszán képviselő úr






2014. április 16., szerda

Régi játszótársak - Gyimesi László






Gyimesi László aláírás.jpg



Bevallom, Gyimivel hasonlóan elfogult vagyok, mint – az összes Dózsa-játékoson kivül – csak Nyilasival vagy Ebedlivel. A hetvenes évek vége, nyolcvanas évek eleje és közepe töményen és kőkeményen a meccsekre járásról szólt nálam. Azon felül, hogy Megyeren minden meccsen ott kellett lennem, igyekeztem minden megtekinthető mérkőzésen ott lenni. Minden csapatnál volt egy aktuális „szerelmem”, volt istenem a Hungária körúton, Csepelen, de még a Czabán Samu téren is, szóval mindenhol. Gyimesi volt számomra az, aki miatt kimentem Kispestre, ha ebben épp nem akadályozott az aktuális Dózsa meccs.

Gyimesi László3.JPG


Tizenhét évesen kerül a Műanyag SC-ből a Bp. Honvédhoz, ahol nagyon hamar megcsillanthatja kivételes képességeit a felnőttek között is.
osztalynaplo_Gyimesi_Laszlo_ifi.jpg 
A Honvéd ifistájaként
Olyannyira, hogy már az 1978-as argentínai VB kerethírdetésekor komolyan felmerül a neve Baróti Lajosnál, de aztán a szövetségi kapitány úgy dönt, játéklehetőséget valószínüleg nem kapna, ezért inkább itthon legyen hasznára az utánpótlás és az olimpiai válogatottnak.

Gyimesi László4.JPG 
A válogatott ifjú reménységeként
A Honvédban páratlanul sikeres pályafutást tudhatott maga mögött. Ötszörös magyar bajnok, egyszeres ezüst- és bronzérmes. Egyszeres Magyar Kupa (MNK) győztes, kétszer játszhatott még döntőt ezen felül. Klubcsapatával UEFA Kupa negyeddöntős volt.

Gyimesi László2.jpg 
Csata előtt
A Honvédban 290 mérkőzésen 37 gólt rúgott. 1987-ben kurtán-furcsán átvezénylik az ETO-ba, ahol 10 meccsen 3 gólt rúg, de idény közben visszarendelik. 1988-ban pedig négy év idegenlégióskodás következik az RC Genkben.
1978 és 1988 között 12-szer húzhatta magára a címeres mezt és 1 gólt szerzett. És ha valaki ennyire zseniális labdarúgó volt, mint amennyire áradozok róla, miért csak ilyen kevésszer volt válogatott? Az ilyen zseniken szerette csak igazán reszelni a körmeit a politikai (katonai) hatalom. Huszonegy évesen már túl volt két válogatott szereplésen, amikoris 1979-ben, pont a már említett UEFA Kupa menetelés során a Honvéd Duisburgban játszott. Gyimesi este gondolt egyet és szó nélkül lelépett egy kis belvárosi sétára. A csapatot kisérő politikai tiszt megijedt, hogy hősünk végleg lelépett. Mikor Gyimi pár óra múlva előkerült, azt kapta büntetésül, hogy öt évig felejtse el a címeres mezt, mert méltatlan rá. Mit ad Isten, a Honvéd 1979. március 31-én játszott Duisburgban. Harmadik válogatottságára Mezey György keze alatt került sor. És hogy mikor? 1984. március 31-én...


 Pályafutása befejezése után próbálkozott az edzői karrierrel is, vezette a Vác és a Tököl csapatait is. A civil életben a pénzügyi szektorban helyezkedett el, de láthattuk már szakkommentátorkodni a Story4 csatornán is. Jelenleg a Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület (KLTE) alapítványi elnöke.

Gyimesi László.jpgManapság








Régi játszótársak - Dunai II. Antal

osztalynaplo_Dunai_II_Antal_alairas.jpg


Dunai (Dujmov) Antal tíz évesen kezdte a labdarúgást a Bajai Bácska Posztó csapatában. Nemsokára a Pécsi Dózsához került, ott mutatkozott be az élvonalban alig tizennyolc évesen. Két szezon után az Újpesti Dózsa labdarúgója lett.
osztalynaplo_Dunai_II_Antal_Dozsa_71_72.jpgAz 1971/72-es bajnokcsapatban, az alsó sor közepén
És innen kezdődik, amihez kevés egy Osztálynapló-megemlékezés, hisz’ pályafutása könyvért kiáltana. Tizenegy szezont töltött el a Megyeri úton, 326 NB1-es mérkőzésen 202 gólt szerzett. Hétszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa (MNK) győztes és magyar gólkirály. Ebből egyik gólkirálysága európai Ezüstcipőt, másik pedig Bronzcipőt ért.

osztalynaplo_Dunai_II_Antal_Bronzcipo.jpg 
A Bronzcipőjével, az akkor Ezüstcipős Várady Béla társaságában
A nemzetközi kupákban egy Vásárvárosok Kupája (VVK – az UEFA Kupa, illetve az EL elődje) döntő, Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK – a BL elődje) negyed-, és elődöntő. Az Újpesti Dózsa örökös bajnoka.

osztalynaplo_Dunai_II_Antal_legendak.jpg 
Ehhez a képhez nem kell különösebb kommentár...
A magyar labdarúgó-válogatottban 1969 és 1973 között 31 mérkőzésen 9 gólt szerzett. 


Címeres mezben elért címei közt van egy-egy olimpia arany-, és ezüstérem, valamint egy EB 4. helyezés.

osztalynaplo_Dunai_II_Antal_olimpiai_arany.jpgOlimpiai aranyérmesként középen
Edzőként itthon dolgozott az Újpesti Dózsa utánpótlásedzőjeként, Zalaegerszegen, Debrecenben, Veszprémben pedig vezetőedzőnként. Spanyolországban a Betis, a Castellon, a Murcia, a Xerez és a Levante szakmai irányítója is volt.
osztalynaplo_Dunai_II_Antal_Betis2.jpg 
A Betis vezetőedzőjeként

Az olimpiai válogatott szövetségi kapitányaként 1996-ban kivezette csapatát az atlantai olimpiára. Olimpián azóta sem szerepelt nemzeti labdarúgócsapatunk.
osztalynaplo_Dunai_II_Antal_Atlanta.jpgAz atlantai csapattal
Sportvezetőként volt az Újpesti TE szakosztály-igazgatója, az Ifjúsági- és Sportminisztérium miniszteri biztosa és tanácsadója, az MLSZ szakmai ügyekért felelős alelnöke. Jelenleg is a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.
2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.
osztalynaplo_Dunai_II_Antal_manapsag.jpg 
Dunai Antal manapság


Régi játszótársak - Disztl Péter

osztalynaplo_Disztl_Peter_alairas.jpg


Disztl Péter tizenkét évesen lett szülővárosának, a Bajai SK-nak az igazolt labdarúgója. Két évvel később egy megyei tehetségkutatón figyelt fel rá a Videoton.
osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_ifi.jpg 
A Videoton ifjúsági csapatában, az álló sorban balról a második

Még nem volt nagykorú sem, amikor a felnőttek között is bemutatkozhatott az NB1-ben.
osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_tini.jpg 
Szépreményű tiniként a nagycsapat mezében
Összesen nyolc szezont töltött el Székesfehérváron, 217 bajnoki találkozón védett. Ez idő alatt nyert egy Magyar Kupa ezüstérmet és két bajnoki bronzot.

osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_1983.jpg 
A Videoton 1983/84-es bronzérmes csapatában (forrás: gombfoci.eoldal.hu)
Tagja volt a Videoton UEFA Kupa döntőig menetelő csapatának is.

osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_11-es.jpg 
A sorozat egyik emlékezetes pillanata
Két mérkőzésről hiányzott a sorozat elején sérülés miatt, utána már mindegyik meccsen ő védett. Legemlékezetesebb pillanatai voltak, amikor a Manchester United elleni büntetőpárbajban megfogta Albiston büntetőjét...

... illetve amikor a döntőben 0:0-nál szintén tizenegyest hárított a Bernabeuban.
osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_UEFA.jpg 
A döntő egyik pillanata
1987-ben igazolt Kispestre, három idény alatt 90 bajnoki (magyarán mindegyik) mérkőzésen védett.

osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_Kispest.jpg 
A Honvéd kapusaként
A Honvéddal kétszeres magyar bajnok lett. Ezután Németországba igazolt, először a Rot-Weiss Erfurtba. A Rot-Weiss Erfurtban védő Disztl Péter számára az idény fantasztikusan kezdődött: a klub története során először szerepelt az UEFA Kupában, és az első fordulóban (nem kis részben Disztl bravúrjainak köszönhetően) két 1-0-ás győzelemmel kiverte a holland FC Groningent. A következő körben az Ajax Amsterdam már túl erős volt az Erfurt számára, amely a bajnokságban is visszaesett, és végül utolsó lett.

osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_Erfurt.jpg 
Egy erfurti pillanata
Egy év múlva igazolt Lipcsébe, onnan pedig a Brandenburg csapatához. Németország után Malajzia következett, az FC Selangor csapata, ahonnan maláj bajnokként tért haza. Ezután 1993 és 1997 között több, mint 60 NB1-es mérkőzésen védett a Győr, ismét a Videoton (Parmalat FC), a Veszprém és a PMSC színeiben.
osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_Parmalat_96.jpg 
A 1995/96-os Parmalat FC-ben

Disztl Péter még a Videotonból tizenhét évesen lett ifjúsági válogatott.

osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_ifivalogatott.jpg 
1977-ben az ifjúsági válogatott kapusaként

Az összes korosztályos válogatottat végigjárta, 1984 és 1989 között a felnőttek közt 37 alkalommal állhatott címeres mezben a kapuban.
osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_cimeres.jpg 
Címeres mezben
Disztl Péter a válogatott mérkőzéseseinek több mint a felét, 18 találkozót nullásra hozta, azaz nem kapott gólt.

osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_vedes.jpg 
Az egyik nullás meccsén 1985-ben, az NSZK ellen
Résztvett az 1986-os mexikói labdarúgó világbajnokságon.
Aktív pályafutása befejeztével több csapatnak is volt kapusedzője, többek közt a Videotonnak, a BKV Előrének, a Vasasnak és a magyar labdarúgó-válogatottnak is.

osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_kapusedzo.jpg 
A válogatott kapusedzőjeként

Jelenleg a PFLA kapusedzője
osztalynaplo_Disztl_Peter_Videoton_manapsag.jpg 
Disztl Péter manapság