2014. április 16., szerda

Régi játszótársak - Esterházy Márton

osztalynaplo_Esterhazy_Marton_alairas.jpg

Esterházy tíz évesen kezdett focizni a Központi Sportiskolában (KSI), de négy év múlva teljesen abbahagyta a focit. Hosszas családi unszolásra két év múlva újra játékra jelentkezett, ezúttal a BLASZ 2-es (Budapest-bajnokság, másodosztály) Csillaghegyi MTE csapatánál. Egy év múlva már a III. Kerületi TTVE játékosa volt. Az NB3-ban annyira jól ment neki a játék, hogy 10 meccsen 21 gólt szerzett. Az ekkor még mindig csak tizenkilenc éves játékost több fővárosi NB1-es csapat is hívta, de korainak érezte az első osztályt, ezért a Mészöly Kálmán irányította Budafoki MTE-t választotta, ahol másodosztályú gólkirály lett.

osztalynaplo_Esterhazy_Marton_Budafok.jpg 
A Budafoki MTE játékosaként
A következő évben már a Ferencváros játékosa volt. Két idény alatt 21 NB1-es mérkőzésen 2 gólt szerzett, tagja volt az 1978/79-es ezüstérmes csapatnak, ezen felül nyert egy Magyar Kupát (MNK).

osztalynaplo_Esterhazy_Marton_FTC.jpgA Fradi 1978/79-es csapatképén, a felső sorban jobbról a második
A Fradiban nem tudott gyökeret verni, bár a szurkolók között nagyon népszerű volt, a Győrből érkező Szokolai kiszorítja a csapatból. Akkor viszik el katonának, így a Bp. Honvéd játékosa lett. Az első kispesti idénye jórészét kölcsönben a Vasas Izzóban töltötte, de idény közben visszarendelték Kispestre.

osztalynaplo_Esterhazy_Marton_Honved_1980.jpg 
A Bp. Honvéd 1980-as bajnokcsapatában, az álló sorban jobbról a második
Több mint négy szezont töltött el a Honvédnál, 152 NB1-es találkozón 63 gólt szerzett.

osztalynaplo_Esterhazy_Marton_Honved.jpg 
Egy csel előtt
A Honvéddal nyert egy Magyar Kupa (MNK) ezüstöt, illetve két bajnoki címet.
Kispestről az 1984/85-ös idény közben Görögországba szerződött az AEK Athen csapatához.

osztalynaplo_Esterhazy_Marton_AEK_Athen.jpg 
Az AEK Athen mezében
Két és fél szezon alatt 54 bajnoki találkozón 11 gólt szerzett. AZ AEK után egy szezont a Panathinaikosnál töltött (11/1), majd 1989 és 1993 között alacsonyabb osztályú svájci csapatokban játszott pályafutása befejtééig.
Esterházy 1980 és 1987 között 29 alkalommal lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatottban és 11 gólt szerzett.


osztalynaplo_Esterhazy_Marton_valogatott.jpg 
A mexikói VB-n
Pályafutásának befelyeztével különféle üzleti vállalkozásokba fogott. Előbb sportszergyártó-, és forgalmazó céget alapított egykor játékostársaival, Nagy Antallal és Sallai Sándorral együtt, majd önállóan már egy reklám és marketing jogokat értékesítő cég tulajdonosa lett. Mellette a sportággal sem szakított teljesen, volt a Magyar Futsal Bizottság vezetője, majd 2007 februárjától UEFA-ellenőr is.

osztalynaplo_Esterhazy_Marton_manapsag.jpg 
Esterházy Márton manapság





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.