2014. április 16., szerda

Régi játszótársak - Burcsa Győző

osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_alairas.jpgA kaposvári születésű Burcsa tizenegy évesen kezdett focizni a helyi Vasasban, majd az ifiből kiöregedve, tizennyolc évesen igazolta le a város nagyobbik csapata, a Rákóczi.

osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_Kaposvar.jpg
Három idény alatt 30 bajnoki találkozón 12 gólig jutott. 1976-ban igazolta le a Videoton.

osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_Videoton1.jpgElső fehérvári korszakában, a középső sor bal szélén
Ekkor öt idényt töltött el Fehérváron, ezalatt 147 elsőosztályú találkozón 57 gólig jutott. Innen igazolt Győrbe az ETO-hoz.

osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_Raba_ETO.JPGAz 1981/82-es bajnokcsapatban, az álló sor közepén, Verebes József mellett
A Rába csapatában három idényt játszott, 74 bajnoki találkozón 31 gólig jutott. Ez idő alatt kétszeres magyar bajnok és egyszeres bajnoki ezüstérmes lett. 1983 őszen Pro Urbe díjban részesült.
1984-ben igazolt vissza a Videotonhoz.
osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_Videoton2.jpgMásodik fehérvári korszakában
Igaz, már csak egy idényre, de az az idény mindent vitt. 30 NB1-s mérkőzésen jutott szóhoz, a bajnokikon 9, mindent egybevetve 21 gólt szerzett. A bajnoki bronzérem mellett tagja volt az UEFA Kupa-döntőig menetelő csapatnak.
osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_UEFA.jpgA UEFA Kupa döntőjében Madridban, az alsó sor közepén
Az, hogy tagja volt, nem fedi plasztikusan a valóságot. Elképesztő módon mind a 12 meccsen pályára lépett a sorozatban (illetve a köd miatt félbeszakadt és megismételt Paris St. Germain elleni meccs miatt 13 találkozón), gólokat lőtt. Összesen egy percet hiányzott, mert az első kör prágai visszavágóján a 89. percben időhúzási céllal Kovács Ferenc lecserélte.


1985-ben Franciaországba igazolt az Auxerre csapatába, itt két idény alatt 47 bajnoki találkozón 13 gólt rúgott.
1985. őszén a franciaországi Auxerre-be igazoltam. Auxerre egy Sopron nagyságú, 50.000 lakosú kisváros, Párizstól délre, Burgundiában, a várost keresztül szelő Yonne folyóról elnevezett megye központja. 

osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_Auxerre.jpg

Az Auxerre mezében
Már az első edzéseken feltűnt, hogy az auxerre-i focikollégiumban nevelődött fiatal játékosok (élükön Eric Cantonával) olyan elszántsággal edzettek, hogy nem kímélték sem saját magukat, sem az idősebb játékosokat. Eric például sokszor olyan vehemenciával csúszott rám, hogy ha nem tudok egyből passzolni, vagy időben felugrani, akkor szinte biztosan igen hamar, komoly sérülést szenvedtem volna. Az első tétmeccsen rendeződött a viszonyunk, amikor az én beadásomból ő fejelte a győztes gólt...
Ezután még alacsonyabb osztályban egy-egy idényt játszott a Melun és a RC d’Arras csapataiban, utóbbiban már játékosedzőként, itt fejezte be aktív játékospályafutását.
Burcsa Győző, amellett, hogy 18-szoros olimpiai válogatott volt, 1979 és 1987 között 15 alkalommal húzhatta fel az A-válogatott mezét és 3 gólt szerzett.


Tagja volt az 1986-os mexikói világbajnokságon résztvevő csapatnak, ahol Szovjetunió (0-6) és Kanada (2-0) ellen lépett pályára.

osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_valogatott_1.jpgCímeres mezben
Miután hazatért Franciaországból, itthon vállalt edzői megbízatást. Dolgozott a Videotonnál, Nyíregyházán, majd a Matáv SC Sopron edzője volt a másodosztályban.
osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_Videoton_edzo.jpg1991-ben a Videoton-Waltham edzőjeként
Ezután szakított a labdarúgással. Sopronban telepedett le, üzletemberként, ingatlanközvetítéssel foglalkozik.

osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_manapsag.jpg 
Burcsa Győző manapság
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.