2011. január 26., szerda

Ferencváros : Legendás mérkőzések - 1. rész



1968. Liverpool vs Ferencváros 0-1! A Fradi történelem egy-egy szeletkéjét szeretnénk feleleveníteni emlékezetes párharcok segítségével. Megszámlálhatatlan ilyen mérkőzés volt klubunk több, mint 100 éves történelme során, hazai bajnoki, nemzetközi kupamérkőzés, hírverő meccsek, megannyi felejthetetlen találkozó. Sorozatunk első része a Fradi liverpooli vendégjátékának előzményeivel foglalkozik!
Az említett mérkőzés 1968. január 9-én, kedden játszódott le. Vásárvárosok Kupája 3. fordulójában lépett pályára a Fradi az Anfield Road-on…


Ez már a visszavágó volt, az első mérkőzésen 1-0-ra nyertünk Budapesten. Birtokunkba jutott egy igazi relikvia is a találkozóról! A füzet 15 oldalból áll, több cikk, írás, kép, elemzések vannak benne a párharccal és csak a Fradival kapcsolatban is.
A Liverpool elnökségének köszöntőjét láthatjuk az első oldalon. Ennek egy lényegi összefoglalóját olvashatjátok alább, de természetesen az eredeti szöveg is megtekinthető.
“A Liverpool vezetősége szívélyesen üdvözölte csapatunkat és a velük érkező szurkolókat. Ránk barátaikként tekintenek és remélik, hogy az esti mérkőzés hozzájárul mindkét klub hagyományainak gazdagításához. Tisztelik a csapat képességeit és a magyar labdarúgásban elfoglalt előkelő helyét, hiszen már korábbról, személyes tapasztalatból is ismerhetik a magyar válogatott és a magyar játékosok varázslatos képességeit… Elég csak az 1953-as 6-3-ra gondolni, ahol kiérdemeltük a “Magical Magyars” titulust. Megemlítik többek között Kocsist, Puskást és Hidegkutit is. Ami számít a fociban, azt mind úgy emlegetik a csapattal kapcsolatban, hogy az rendkívül magas színvonalon volt jelen nálunk. Állóképesség, technikai képzettség, gyorsaság, lövő-passzoló képesség, szervezettség, egyszóval minden tekintetben kiváló játékosok alkották csapatunkat.”
A 4. oldalon csapatunk tagjait egyesével jellemzik az angolok. A fiatal, cserejátékosok ugyanakkora figyelmet kapnak, mint a Császár, de azért az írók elkövettek egy-két hibát is… Például ők Szombathelyet Szonbathelyként ismerték, de Karába János, Janes-ként való megemlítése is megmosolyogtató… De ugyanakkor sikerült olyan apróságoknak is pontosan utánajárniuk, hogy az akkor 19 éves tehetségünket – Mezei Bélát – a Fővárosi Autobusz csapatától szerezte meg a Ferencváros. Bevallom, ez az információ olyan mértékben volt új nekem is, hogy nem is hallottam még a buszos csapatról… Ilyen és ezekhez hasonló érdekes kommenteket írtak játékosainkról az angolok. Ismerkedjünk meg ezekkel!

Géczi István

Elvileg ő az elsőszámú kapus, azonban az első mérkőzésen nem védhetett egy sérülés miatt. De ma este, a Fradiban hetedik szezonját kezdő 23 éves kapus kezdeni fog a csapatban.

Takács Béla

Ő helyettesítette Géczit az első mérkőzésen. Takácsnak nem lesz ismeretlen az Anfield, hiszen korábban, a Honvéd szineiben már játszott itt a KEK sorozat 1965-66-os kiírásában.

Szinkinger Péter

Ő a harmadik számú kapus. 17 éves, és az egyik legnagyobb magyar tehetségnek tartják a posztján.

Novák Dezső

Novák a Szombathelyből igazolt a Fradiba. Jelenleg 29 éves és nagyszerű szolgálatot tesz új klubjában.

Mátrai Sándor

A veterán játékos a Fradi rendíthetetlen bástyája még most is. Az egyik legtöbb válogatottsággal rendelkező magyar játékos, 81 meccsel a háta mögött nem sokkal van lemaradva Bozsik József 100-as rekordjától. Sérülés miatt ő is kihagyta az első mérkőzést.

Páncsics Miklós

Az klub egyik sajátnevelésű játékosa. Végigjárva a szamárlétrát lett a klub felnőtt játékosa. De még mindig csak 23 éves, ezért nagyon nagy karrier állhat még előtte.

Havasi Sándor

Az egyik legfiatalabb játékos a keretben. Épphogy 19 éves és a Kinizsiből igazolt a Fradiba. A sérült Mátrait helyettesítette az első meccsen.

Horváth László

Ő egy másik sajátnevelésű játékosa a zöldeknek, de még nem sikerült kiharcolnia a biztos csapattagságot, de így is nagyon hasznos tagja az együttesnek.

Juhász István

A középpályán ő a szélső, futó játékos. Még mindig csak 22 éves, de már meghatározó tagja a csapatnak.

Szűcs Lajos

A Dorogi Bányásztól szerződtette a Fradi és nagyon jó üzletet kötött vele, hiszen nemzetközi elismeréseket is sikerült elérnie vele.

Meggyesi István

A 18 éves fedezet előtt ígéretes karrier áll.

Varga Zoltán

Varga tinédzser kora óta meghatározó és nemzetközi szintű játékosa a klubnak.

Albert Flórián

A nemzeti csapatban ő volt az egyik legfiatalabban bemutatkozó csatár. Debütálásakor 17 évesen ő váltotta a legendás Hidegkúti Nándort. Mi is emlékezhetünk brilliáns megoldásaira a legutóbbi világbajnokságról (1966, Anglia – a szerk.) a brazilok ellen meccsről, amit a Goodison Parkban játszottak. Egy korábbi sérülés miatt ő sem játszott Budapesten.

Rákosi Gyula

Ő is a klub saját nevelésű játékosa, valamint az egyik legtöbb válogatott meccsel rendelkező játékosa a magyar labdarúgásnak. Ő is főszerepet vállalt az említett brazilok elleni győzelemben.

Fenyvesi Máté

A professzor Mátrai Sándort követi a rangsorba. A 35 éves játékos a Kecskeméti Kinizsiből igazolt a Ferencvárosba.

Branikovits László

A 19 éves játékos az egyik legreményteljesebb fiatal a Fradi jövőjére nézve.

Karába János

Nagyon sokoldalú játékos, aki Dorogról érkezett a csapatba.

Szőke István

Az első mérkőzésen ő adta a gólpasszt. A jobbszélről középre adott labdájából született Budapesten a Fradi győztes gólja.

Katona Sándor

Ő egy másik korábbi Honvéd játékos a csapatban. 1964-ben, Tokióban olimpiai bajnok csapat tagja volt. Ő szerezte a győztes gólt az első mérkőzésen.

Mezei Béla

A 19 éves játékos a Fővárosi Autóbusz csapatától érkezett a zöldekhez. Az ificsapatok egyik kiválósága.

Lakat Károly

A Ferencváros edzője. 12 évig az együttes meghatározó játékosa volt. Részese volt a tokiói olimpiai elsőségnek is.



A liverpooli szerkesztők a Ferencváros történelmét sem felejtették el bemutatni szurkolóiknak, valamint a Fradin keresztül ismertetik az egész magyar labdarúgást.
Kiemelik legnagyobb sikereinket, legkiválóbb játékosainkat, de még a magyar negyedosztályt sem hagyják ki a jellemzésből… Alighanem 41 évvel ezelőtt minden liverpooli drukker tökéletesen tisztában volt azzal, hogy miféle csapat ez a Ferencváros és kik alkotják. Talán az akkori szurkolók ennek – is – köszönhetően ezt máig nem felejtették el. Ezért pedig nagy köszönet illeti az angol szervezőket. No de lássuk csak, hogy miket is tudtak meg rólunk a vörösök! És, hogy mi se maradjunk érdekesség nélkül – ha ez az egész sem lenne elég – akkor majd vessünk egy pillantást a korabeli angol tabellára…
“A Ferencvárosi Torna Club 1899-ben alakult, amikor a kontinensen még gyerekcipőben járt a játék. A klub neve Budapest egyik városrészének nevéből ered.
Alapító tagja a Magyar Bajnokságnak, melynek 70 éve megszakítás nélkül a tagja. Természetesen a világháborúk idején szünetelt a bajnokság. A legtöbb bajnoki címmel is ők rendelkeznek, számszerint hússzal.
Első trófájukat 1903-ban nyerték, bár a kezdeti időkben a bajnokság csak néhány hónapig tartott. De a győzelem feljogosította a csapatot az Európai Kupa sorozatban való indulásra a következő idényben. Ebben az időszakban zsinórban ötször tudott bajnok lenni a csapat, majd a két világháború között rendszeresen a dobogó különböző fokain végzett.
Már ez is bizonyíték arra, hogy az elmúlt évszázadban miért annyira eredményes a klub, de még közel sincs vége a listának. Kilencszer hódították el a Magyar Kupát, ami a mi FA kupánkkal egyenértékű. A Vásárvárosok Kupáját pedig egyszer nyerte meg a csapat, 1965-ben. Az elődöntőben éppen a Manchester Unitedet sikerült kiejteniük, hogy menetelésükre a Juventus ellen tehessék fel a koronát. Bár az 1965-ös manchesterben játszó csapat pontos felállását nem ismerjük, (nem igazán értem miért – a szerk.) de valószínűleg néhány akkori játékos ma is szerepet kap az Anfield Roadon.
Ezen felül a Fradi a Mitropa kupát is megnyerte 1928-ban és 1937-ben. A Mitropa kupa a közép-európai térség sorozata volt, ebből lett később az Európa Kupa. 1927-ben rendezték meg először és eredetileg magyar, osztrák és cseh csapatok versengtek az elsőségért. Később Olaszország és Jugoszlávia is csatlakozott. Azonban idővel vesztett a népszerűségéből a sorozat és beolvadt az új európai versenyekbe.
Visszatérve, a Ferencváros a korábbi években rendszeres résztvevője volt az Európa Kupának. 1964-ben még kiestek ugyan a Galatasaray ellen, ám két évvel később a Keflavikon (13-2) és a Panathinaikoson (3-1) is túljutva már csak az Intertől kapott ki (0-4).
A Ferencváros hosszú történelme során kb 90 játékost adott a magyar válogatottnak és rajtuk kívül számtalan későbbi-korábbi magyar válogatott húzhatta magára a Ferencváros színeit. De ezen játékosok közül nem lehet nem megemlíteni Schlosser Imrét, Sárosi Györgyöt, Lázár Gyulát, Kocsis Sándort, Varga Zoltánt, Rákosi Gyulát vagy éppen Albert Flóriánt, akik a magyar labdarúgás legnagyobb kiválóságai és mindannyian a Ferencváros mezében értek el sikereket.
A Magyar bajnokság nagyban különbözik a miénktől abban, hogy két részletben játsszák le a bajnokságot. A téli időjárás miatt az őszi szezon végén a csapat gyakran vesz részt külföldi túrákon, pl Dél-Amerikában is játszani fog az együttes.”

A magyar bajnokság felépítése

“Az első osztályban 16 csapat, míg a második vonalban 18 együttes játszik egymással. Lényegében ezek a csapatok a legfontosabbak és ezek találhatóak a legnépesebb városokban is egyúttal.
A harmadosztály 16 csapata 3 régióra van osztva, ezt követi a negyedosztály még kisebb részekre bontva földrajzi adottságok alapján.”
A találkozóról a méltán híres Daily Mail is tudósított, Colin Wood írását szabad fordításban közöljük. A hangvétel a megszokott: tisztelet, dicséret, csak pozitív gondolatok. A magyar fociról. Bizony szokatlan ilyet olvasni mai fejjel, de örüljünk annak, hogy bennük talán még ma is ez a kép él…
“Angliában a legnépszerűbb ellenfeleknek a magyar csapatok számítanak. Ennek az oka egyszerű: szeretjük, a magyarok játékát. Magyarország ráadásul sokkal sikeresebb is, mint mi, hiszen többször győztek le minket, mint mi őket.
A két ország közötti első mérkőzést is ők nyerték 1934-ben, Budapesten, 2-1-re. Az egy kis pofon volt, amitől észrevettük, hogy a foci megelőzött minket.
The Magical Magyars
De két évvel később a Highbury-ben sikerült visszavágni és 6-2-es győzelmet arattunk. Újabb két évvel később azonban mégis ők játszhattak az olaszok Ellen VB döntőt, mi pedig csak távolról nézhettük őket… 1953-ban ismét kereszteztük egymás útjait, de ezt ki tudná feledni… A Wembley-ben azt a novemberi délutánt… Sir Alf Ramsey aligha tudja elfelejteni. Ő volt az angolok jobb fedezete és ez volt az első alkalom, hogy egy európai válogatott nyerni tudott Angliában. 13 évvel később az angliai VB megnyerése után mondta, hogy az ’53-as emlékeknek is része volt abban, hogy sikerült csapatként VB címet nyernie az angoloknak. A históriás könyvek is mindig kiemelt figyelmet szentelnek annak a meccsnek, mely soha nem feledhető eredményt hozott. Anglia-Magyarország 3:6.
De tudjuk, hogy aznap nem Magyarország győzött le minket és nem Magyarország döntötte romba sérthetetlennek hit rekordunkat. Emlékszünk a legendára, Puskás Ferencre és társaira a Varázslatos Magyarokra. Emkékszünk Puskás hihetetlen góljára, a visszahúzós cselre, majd a lövésre abból az éles szögből, de mégis tudtuk a lövés előtt, hogy az eredmény nem lehet más, mint gól. Hatalmas csapás volt ez a vereség az ország futballjára és tudtuk, hogy már nem vagyunk verhetetlenek itthon é soda kell figyelni a jövőben minden mérkőzésen, hogy ne eshessen ez meg újra. Habár a következő évben, Budapesten még jobban kikaptunk, 7:1-re, tudtuk, ennél rosszabb, már nem legalább nem lehet… Aztán veszítettünk 1960-ban is 2-0-ra, majd a chilei VB-n is kikaptunk 2-1-re… De 1965-ben a Wembley-ben végre sikerült nyernünk.
És klubszinten sem sikerült a magyarok elé kerülnünk. 1965-ben a Ferencváros Budapesten ütötte ki a Manchester Unitedet és meg sem állt a VVK diadalig. Két éve az Újpesti Dózsa ütötte ki az Evertont és leírhatatlan érzés volt látni Bene Ferenc fantasztikus játékát a meccseken, de egy évvel később a Leeds United már le tudta győzni őket. Ugyanebben a szezonban a Liverpoolnak sikerült kiütnie egy másik Magyar csapatot a KEK sorozatból, a Honvédot. Most pedig eljutottunk a jelenlegi mérkőzéshez, amikor a budapesti vereség után követnünk kellene a Leeds példáját. Ám ha ez nem sikerül, akkor a liverpooli szurkolók nagyon kiábrándulttá válhatnak és megtudják ismét milyen érzés magyar csapat ellen kiesni.
A Mersey partján viszont a mai napig szívesen emlékeznek vissza 1966. július 15-re, amikor a Magyar válogatott 3-1 legyőzte a verhetetlennek hitt brazil válogatottat a Goodison Parkban. Senkit sem kell emlékeztetni a Bene pimasz, Farkas hatalmas góljára, de Mészöly kegyelemdöfés jelentő góljára sem."
Így készültek tehát az angolok a számukra 0-1-ről induló visszavágóra, melynek a vége szintén 0-1 lett, nagy bánatukra Nekünk. Így az FTC jutott tovább a VVK 3. fordulójából, méghozzá úgy, hogy oda-vissza verte a vörösöket úgy, hogy gólt sem kaptak a párharc során. Hát igen, másvilág volt... Mennyei siker!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.