2013. június 16., vasárnap

Újpesti Dózsa–Ferencváros 8–3 (4–3) – NB I 1976. május 15

Tönkreverte az Újpest a Fradit! Micsoda tizenegyes, micsoda ötös

Messze nem volt telt ház 1976. május 15-én a Népstadionban, az ötvenezer kilátogató drukker, no és a tévék előtt ülő százezrek aztán hetekig emlegették az Újpest és a Fradi fergeteges mutatványát. Volt is miről beszélni, a lilák nyolcszor, a zöldek háromszor zörgették meg az ellen kapuját. Régi csibészek című rovatunkban a 35 évvel ezelőtti meccsre emlékezünk.

 Kivételes nap volt és kivételes meccs. A kettősrangadók történetének legtöbb gólt hozó találkozója  a futball ünnepe volt, egy olyan találkozó, amelyről a mai napig szuperlatívuszokban beszélnek azok, akik látták. Az utókornak azonban nincs esélye újraélni az 1976-os csodát, a meccsről egyetlen felvétel sem maradt meg. Hegyi Iván sportújságíró nemrégiben kiderítette : egyebek közt mezőgazdasági szakfilmműsorokkal törölték le a rangadókat, új tekercsekre állítólag nem volt pénz a közszolgálati televízióban.

Micsoda tizenegyes, micsoda ötös

Az már az első játékrészben kiderült, az érzelmek mellett a játék is főszerepet kap az 1976-os derbin. Már a meccs elején felváltva potyogtak a gólok, a Fradi háromszor egyenlített, 3-3 után azonban Fekete 13 méteres fejesére már nem volt válasza a zöldeknek. Igaz, a fordulás után Magyar a meccs helyzetét puskázta el, hat méterről lőtt az üres kapu fölé.

A Fradi továbbra is támadott, a gólokat azonban a lilák lőtték, számszerűen még négyet. A találkozó főhőse az öt gólt szerző Fazekas volt, aki a kivételes meccs után 10-es osztályzatot kapott a Népsporttól.

- Egy gólt nem tudok kiemelni pályafutásomból, ötöt igen - mondta egy interjúban Fazekas László. - A Fradi elleni öt gól unikum, ilyen nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki egy rangadón rúgjon ennyi gólt. Akkor kaptam a 10-es osztályzatot a Népsporttól, ez életem egyik legszebb emléke...

Felejthetetlen, pompás meccs


A korabeli sportnapilap nem fukarkodott a jelzőkkel.
"Felejthetetlen, pompás mérkőzés volt. Azzá tette a mérkőzés nagy részében magas színvonalú és kiegyenlített játék, a sok gól, amelyek közül nem egy korszerű támadásból született és a nagy iram, a sokáig kiélezett küzdelem. Olyan időszakok is voltak, amikor a szurkolók valósággal tomboltak a nézőtéren."(Népsport, 1976. május 16.)
Az edzők azonban visszafogottan értékeltek.
Dalnoki Jenő: Gratulálok a Dózsának, remekül játszottak.
Várhidi Pál: Rendkívül magas színvonalú mérkőzésen alaposan kitett magáért a csapat, nagyon jól kihasználtuk helyzeteinket.

Táncolt Törő


A 25. forduló válogatottjában aligha véletlenül hat újpesti labdarúgó kapott helyet. A többi között Fazekas és Törőcsik is, előbbi ötöt rúgott, utóbbi egyet, az viszont bődületesre sikerült. Tizenöt méterről a jobbösszekötő helyéről emelte át a kapujából kint álló Hajdút.
- Nekem az a bizonyos 8-3 a csúcs, hiszen abban az évben, 1976-ban a Fradi lett a bajnok, én pedig abban az idényben játszottam be magam az Újpestbe - mondta Törőcsik. - A derbin Fazék (Fazekas László) öt gólt lőtt, én egyet, azután kaptam szerepet, hogy Bene Feri – Isten nyugosztalja – megsérült.

A nagy verés ellenére az 1976-os bajnokságot a Fradi nyerte. Nyilasiék pedig 1979-ben egy 7-1-es győzelemmel kárpótolták a zöld-fehér drukkereket. A két csapat azóta sem döntötte meg a 11 gólos csúcsot, csupán a gólkülönbséget, a lilák az idei kiírásban 6-0-ra verték a Fradit.


Újpest–Ferencváros 8-3 (4-3) Népstadion, 50 000 néző. Vezette: Petri

Újpest: Rothermel – Kellner, Dunai III, Sarlós, Tóth J. – Kolár (Zámbó, a félidőben), Nagy L., Tóth A. – Fazekas, Törőcsik, Fekete.
Edző: Várhidi Pál

FTC: Hajdú - Martos, Bálint, Rab (Vépi, 60.), Viczkó (Juhász, 65.) – Nyilasi, Ebedli, Mucha – Pusztai, Szabó, Magyar
Edző: Dalnoki Jenő

Gólszerző: Fazekas (5., 14., 24., 64., 88. – a harmadikat 11-esből), Fekete (34., 50.), Törőcsik (83.), ill. Szabó (11., 16.), Nyilasi (30.)


3 megjegyzés:

  1. klubcsapatok között az évszázad mérkőzése

    VálaszTörlés
  2. Életem legemlékezetesebb meccse volt.Aznap írtunk írásbeli érettségit A Bláthy Ottó Szakközépiskolában,amikor végeztünk még volt időm,sok vonat ment Szolnokra,hát kimentem a kettős rangadóra.Vasas drukkerként is örömöm volt,mert 3-0 ra vertük a Honvédot az első meccsen,Izsó nagy játékával és hát utána jött a Fradi-Dózsa...Gyorsan potyogtak eleinte a gólok,mondta is mellettem egy néző:"9-9-nél majd kilyukad a labda",de aztán beindult a Fazekas vezette Dózsa henger.Egyik csapatnak sem szurkoltam,így különösen jól szórakoztam...Hát ezt megértem...

    VálaszTörlés
  3. Azért az sokat mond , hogy egy védő , Viczkó , nem sokára a Dózsához igazolt . Gerinctelen áruló !!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.