2012. szeptember 29., szombat

Mi lett vele : Jordan Lecskov



 FBI-ÜGYNÖKÖK VIGYÁZTAK RÁJUK
 „A világbajnokság alatt az FBI ügynökei vigyáztak ránk. Velünk tartottak, bárhová is mentünk: jelen voltak, amikor buliztunk, látták, hogy cigizünk, hogy iszunk, és baromira jól érezzük magunkat. Amikor elutaztunk, a repülőtéren úgy búcsúztak tőlünk, hogy hiányozni fogunk nekik. Szemmel láthatóan nem tréfáltak” – emlékezett vissza Máris bá’ 1994-es amerikai kalandjaira. Ezt talán még Hufnágel Pisti is megirigyelte volna…
Minden idők egyik legmarkánsabb bolgár futballistája volt az 1967-es születésű nagy munkabírású középpályás, Jordan Lecskov, aki szülővárosában, Szlivenben lett profi labdarúgó. Innen emelte ki a nagynevű a CSZKA Szófia 1991-ben az ekkor már stabil válogatott és az előző idényben bolgár ezüstcipőt szerző szélsőt; de nem sok időt töltött el országa kirakatcsapatában Lecskov, mert egy év múlva a Hamburgba igazolt (miután ismét második lett a góllövőlistán). A védő Pavel Docsevvel együtt került a HSV-hez, később egy másik jeles honfitársa, Petr Hubcsev is követte őt. A nagy munkabírású, technikás, kiválóan cselező, irányító és pontos beadásokkal jeleskedő Lecskov hamar népkedvenc lett a kikötővárosban, a Bundesliga első bolgárja az év csapatába is bekerült, 1996-ban mégis áttette székhelyét Marseille-be.
Gérard Gili mester csapatában sem vallott szégyent, de John Toshack a Besiktashoz csábította (itt is volt egy honfi- és játékostársa Zlatko Jankov személyében). A török csapattal viszont kínos anyagi vitába keveredett, ezért nem szerepelt a nyári világbajnokságon (pedig stabil csapattag volt a selejtezők alatt), sőt mérgében visszavonult a labdarúgástól. Harmincéves volt ekkor... Nem sokáig bírta: 2001-ben visszatért a CSZKA Szófia színeiben, és nem is ment neki rosszul, majd még két idényt lehúzott a másodosztályú Szlivenben, egy időben játékos-edzőként.

 


Nevét az 1994-es világbajnokságon tette halhatatlanná, amikor a mára már legendássá vált válogatott eljutott a legjobb négy közé. A címvédő németek elleni negyeddöntőben vívta élete mérkőzését a középpályás. A találkozón – amelyen az egyik partjelző a magyar Márton Sándor volt – a papírformának megfelelően Németország szerzett vezetést, Lothar Matthäus révén. Bármennyire is arra játszottak a németek, az előny nem tartott ki a lefújásig. Negyedórával a vége előtt Hriszto Sztoicskov nagyszerű lövéssel egyenlített, szabadrúgásból. A meglepetést három perccel később Jordan Lecskov tette teljessé, aki Jürgen Kohler mögül kibújva befejelte a Mihajlov – Cvetanov, T. Ivanov, Hubcsev, I. Kirjakov – Lecskov, Balakov, Szirakov, Jankov – Kosztadinov, Sztoicskov csapattal felálló bolgárok győztes gólját. Ezen a tornán fedezte fel Knézy Jenő megdöbbentő hasonlóságát Máris szomszéddal, a legenda szerint pedig Lecskov társaival együtt végigcigarettázta, -itta a vb-t, de így is a bronzmeccsig jutott. Ott azonban elfogyott erejük – a rossz nyelvek szerint talán a szállodába rendre odarendelt prostituáltak miatt…
Az 1996-os Európa-bajnokságon is remekelt hősünk, a franciák elleni csoportmérkőzésen egyenesen a mezőny legjobbja lett a „Mágus”. A válogatott viszont már nem parádézott, a csoportból sem jutott tovább. A nemzeti csapatban mindössze 45 alkalommal szerepelt, betudhatóan annak, hogy állandó harcban állt szövetsége mindenkori vezetőivel.
Lecskov karrierje befejezése után
Visszavonulása után különböző All-Stars-mérkőzéseken vett részt, Szlivenben üzleti központot és luxusszállodákat üzemeltetett, és létrehozott egy utánpótlás-akadémiát. Egy szakirányú televíziós sorozatban is szerepelt, olyan nagyságok mellett, mint Mario Kempes, Gary Lineker, Pelé, Michel Platini vagy Puskás Ferenc. 2003-ban szülővárosában polgármesterré választották, miután felcsapott politikusnak a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért nevű párt színeiben.
Mindeközben a helyi profi csapat elnökévé is megválasztották a sátáni mosolyú Lecskovot, a Bolgár Labdarúgó-szövetségnek pedig jelenleg is alelnöke, 2005-től. Nemrégiben ismét bejárta neve a világsajtót, ám negatív hírben: hároméves, öt évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miután az ítélet szerint polgármesterként visszaélt hatalmával, és jelentős kárt okozott a térségnek. Lecskov szerint politikai ítélet született az ügyben, és fellebbez. És hogy hová lett az ikonikus tincs, amely 1994-ben „a mennyországba repítette a bolgár aranygenerációt”? Jelentjük, Lecskov jelenleg kopaszon sármos.


Érdekes módon a hatvanas években a kopaszodni kezdő futballisták nem kaptak rögvest borotva után, hanem vagy szépen oldalra-hátra fésülték a maradékot, mint Alfredo Di Stéfano, vagy szörnyűséges módon megpróbálták a megnövesztett hajat ráfésülni a kopasz fejtetőre, mint Bobby Charlton.

Hamar kiderült, ez utóbbi metódus sportolás közben nem éppen ideális, mert hamar úgy néz ki tőle az ember, mint Gollam rosszabb napjaiban. Később a hetvenes éveknek is megvolt a maga csakis oldalt bozontos zsenije a lengyel Grzegorz Lato személyében, ennek egy elöl tincses változatával hódított később a felejthetetlen bolgár, Jordan „Máris szomszéd” Lecskov. Utóbbira méltó válasz volt Ronaldo rettenetes 2002-es vb-frizurája. Az 1994-es bolgár csapatot egyébként minden idők legrettenetesebb kinézetű vb-bagázsának tarják a szakértők








Mi lett vele : Tony Meola



A szimpatikus portás alighanem a legismertebb egyesült államokbeli futballista, hiszen 1988 és 2006 között kerek 100 alkalommal szerepelt a válogatottban, ráadásul éppen akkor került reflektorfénybe, amikor a „soccer” feltámadt hazájában. No és nem mellékesen három világbajnokságon szerepelt.
EURÓPÁBAN NEM VOLT SZERENCSÉJE
Európai karrierjével nem volt szerencséje: Angliában munkavállalási engedélyével akadtak gondok, emiatt kellett hazatérnie; 1995-ben pedig hiába volt próbajátékon az akkoriban fénykorát élő Parmánál, nem járt sikerrel.
Az 1969-ben született, olasz származású (édesapja a Serie B-ben futballozott anno) Antonio Michael Meola a kiválóan sikerülő egyetemi futballévek után Angliában próbált szerencsét a Brighton & Hove Albion, valamint a Watford együtteseiben, de hamar hazatért, hogy az MLS élő legendája, reklámarca, védjegye legyen. A filmszínész külsejű, hatalmas termetű portás ugyanis parádés képességekkel és különös kisugárzással rendelkezett, helye megkérdőjelezhetetlen az MLS álomtizenegyében.

 

 Többek között a Kansas City Wizards, a MetroStars és annak utódja, a New York Red Bulls gárdájában fordult meg visszavonulásáig (2007-ben a teremfutball-bajnokságban is lehúzott egy idényt), rengeteg egyéni címet kiérdemelve. A hidegvérű kapuvédő az 1990-es és az 1994-es világbajnokságokon kezdő volt, majd hosszú időre, öt évre kikerült a nemzeti csapatból. A 2002-es vb-n újra az amerikai keretben találhattuk a nevét. Utolsó válogatott mérkőzését 2006-ban vívta, de ez már csak afféle jutalomjátéknak számított, hiszen a németországi megatornára nem vitte ki régi jó barátja, egyetemi edzője, Bruce Arena szövetségi kapitány.


„Kövér Tony” labdaérzéke nem korlátozódik nagy méretekre: gimnazistaként a világhírű New York Yankees baseballcsapattól kapott szerződést, később az amerikai futballban is kipróbálta magát: a New York Jetsnél szeretett volna rúgójátékos lenni, ám itt végül nem kapott kontraktust (az első edzéseken csaknem 30 hibát találtak a szakemberek mozdulatsorában). Gondoltuk, ezek után a golffal próbálkozik, de nem, viszont egy jótékonysági futballcsapatban ma is rendre véd, régi társai közül például Tony Sanneh, Marcelo Balboa és Thomas Dooley oldalán. Korábban kipróbálta magát színészként, adtak ki nevével számítógépes játékot, de az üzleti életben is tevékenykedik: egy jelzáloghitelekkel foglalkozó céget alapított.
Bár hatalmas tudását, tapasztalatát vétek parlagon hagyni, azért a futballtól sem szakadt el teljesen: „New Jersey futballkirálya” felcsapott edzőnek saját fia korosztályos csapatánál, a Toms Rivernél. A gárda honlapja szerint Meola a játékosképzési igazgató