2012. szeptember 29., szombat

Mi lett vele : Tony Meola



A szimpatikus portás alighanem a legismertebb egyesült államokbeli futballista, hiszen 1988 és 2006 között kerek 100 alkalommal szerepelt a válogatottban, ráadásul éppen akkor került reflektorfénybe, amikor a „soccer” feltámadt hazájában. No és nem mellékesen három világbajnokságon szerepelt.
EURÓPÁBAN NEM VOLT SZERENCSÉJE
Európai karrierjével nem volt szerencséje: Angliában munkavállalási engedélyével akadtak gondok, emiatt kellett hazatérnie; 1995-ben pedig hiába volt próbajátékon az akkoriban fénykorát élő Parmánál, nem járt sikerrel.
Az 1969-ben született, olasz származású (édesapja a Serie B-ben futballozott anno) Antonio Michael Meola a kiválóan sikerülő egyetemi futballévek után Angliában próbált szerencsét a Brighton & Hove Albion, valamint a Watford együtteseiben, de hamar hazatért, hogy az MLS élő legendája, reklámarca, védjegye legyen. A filmszínész külsejű, hatalmas termetű portás ugyanis parádés képességekkel és különös kisugárzással rendelkezett, helye megkérdőjelezhetetlen az MLS álomtizenegyében.

 

 Többek között a Kansas City Wizards, a MetroStars és annak utódja, a New York Red Bulls gárdájában fordult meg visszavonulásáig (2007-ben a teremfutball-bajnokságban is lehúzott egy idényt), rengeteg egyéni címet kiérdemelve. A hidegvérű kapuvédő az 1990-es és az 1994-es világbajnokságokon kezdő volt, majd hosszú időre, öt évre kikerült a nemzeti csapatból. A 2002-es vb-n újra az amerikai keretben találhattuk a nevét. Utolsó válogatott mérkőzését 2006-ban vívta, de ez már csak afféle jutalomjátéknak számított, hiszen a németországi megatornára nem vitte ki régi jó barátja, egyetemi edzője, Bruce Arena szövetségi kapitány.


„Kövér Tony” labdaérzéke nem korlátozódik nagy méretekre: gimnazistaként a világhírű New York Yankees baseballcsapattól kapott szerződést, később az amerikai futballban is kipróbálta magát: a New York Jetsnél szeretett volna rúgójátékos lenni, ám itt végül nem kapott kontraktust (az első edzéseken csaknem 30 hibát találtak a szakemberek mozdulatsorában). Gondoltuk, ezek után a golffal próbálkozik, de nem, viszont egy jótékonysági futballcsapatban ma is rendre véd, régi társai közül például Tony Sanneh, Marcelo Balboa és Thomas Dooley oldalán. Korábban kipróbálta magát színészként, adtak ki nevével számítógépes játékot, de az üzleti életben is tevékenykedik: egy jelzáloghitelekkel foglalkozó céget alapított.
Bár hatalmas tudását, tapasztalatát vétek parlagon hagyni, azért a futballtól sem szakadt el teljesen: „New Jersey futballkirálya” felcsapott edzőnek saját fia korosztályos csapatánál, a Toms Rivernél. A gárda honlapja szerint Meola a játékosképzési igazgató




 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.