2011. augusztus 8., hétfő

Lila Káosz : 2011

Mészöly Géza: Nem akarom megcsalni az Újpestet

2011.08.11

Nincs szerencséje a külföldiekkel Mészöly Gézának. A Vasasnál olasz kapcsolat miatt köszöntek el tőle, most Újpesten holland szakember, Leo Beenhakker mondott fel neki. 

– Meglepte, hogy kirúgták?
– Nem tagadom, meglepett – mondta Mészöly Géza, akivel egyoldalúan bontott szerződést az Újpest. – Ez még akkor is igaz, ha négy vereség után minden edzőnek megfordul a fejében a hogyan tovább. Én mégis úgy gondoltam, aki látta az Újpestet, érzékelhette, hogy ez nem szedett-vedett csapat, igenis van tartásunk és játékunk.
Mészöly Géza egyelőre nem akar másik csapatot
– Csak pontjuk, meg góljuk nincs.
– Ezzel nehéz vitatkozni, de azt vallom, egy edzőnek akkor kell felállnia a kispadról, ha úgy látja, hogy a csapata szétesett, és már nincs hatással a játékosokra. Mondhatnék példát a jelenlegi NB I-ben is erre, de inkább nem akarok. Nálunk szó sem volt ilyesmiről. A Paks ellen például hatvan percig jól futballoztunk. Ha Rajczi belövi a tizenegyest, nyerünk, és most egészen másról beszélgetünk.
– Leo Beenhakker azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy hétfőn hosszasan elbeszélgetett Önnel, ezután döntött a menesztéséről. Mit mondott neki, hogy kapus nélkül küldi pályára csapatát?
– Valóban sokáig beszélgettünk, és úgy éreztem, hogy azonos a futballról alkotott véleményünk. Ezek szerint tévedtem. Gyanítom, Beenhakker úr már szombat este döntött, de ez végül is lényegtelen.
– Haragszik rá?
– Szó sincs róla. Leo Beenhakker világhírű szakember, ráadásul Újpesten olyan pozícióba helyezték, hogy szíve joga eldönteni, ki legyen az edző. Sajnálom, hogy így alakult, szerettem volna maradandót alkotni Újpesten. Tudom, hogy ez a fiatal csapat előbb-utóbb beérik. Kár, hogy ennek én nem lehetek részese.
– Ilyenkor meg szokták kérdezni: hogyan tovább?
– Eszembe sem jutna azonnal átülni egy másik csapat kispadjára. Lehet, hogy furcsa, amit mondok, megcsalásnak érezném az Újpesttel szemben. Le kell ülepedniük bennem a történteknek, s át kell értékelnem sok mindent. Nem titok, az elmúlt hetek meglehetősen viharosan teltek Újpesten, talán ez is belejátszott a kudarcokba. De nem akarom erre fogni, mint ahogy a hihetetlen pechsorozatunkra sem. Büszke vagyok rá, hogy az Újpest futballtörténelmének részese lehetek, de megyek tovább. Előbb-utóbb újra megtalálom a helyem a magyar futballban.

Az Újpest a legjobb hatba vágyik Szpisljakkal

Az Újpest FC ma délutáni sajtótájékoztatóján a klub holland sportigazgatója, Leo Beenhakker nyilatkozott Mészöly Géza menesztésének, illetve az új vezetőedző, Zoran Szpisljak kinevezésének hátteréről. Bartha Csaba ügyvezető elmondta, a csapat célkitűzése nem változott, továbbra is az első hatban szeretnének végezni. Az új szakvezető, Zoran Szpisljak bízik benne, irányításával erősebb, jobb csapat lesz az Újpest.

Zoran Szpisljakot (balra) Bartha Csaba és Leo Beenhakker mutatta be az Újpest mai sajtótájékoztatóján 





„Vannak pillanatok, amikor ki kell kapcsolni az érzelmeket. Ha valami nem működik, akkor azon érzelemmentesen változtatni kell" – indokolta Mészöly Géza menesztését az Újpest holland sportigazgatója, Leo Beenhakker.

„Az fel sem vetődött, hogy én legyek a vezetőedző. Már évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy nem szeretnék többet edzősködni – mondta kérdésre válaszolva a sportvezető. – Olyan ambiciózus trénerre volt szükségünk, aki képes szót érteni a fiatal labdarúgókkal. Zoran Szpisljak személyében megtaláltuk a megfelelő szakvezetőt. Kinevezése közös döntésünk volt Bartha Csaba ügyvezetővel."
Beenhakker egy felvetésre reagálva azt is elmondta, hogy a klub tulajdonosával, Tolnai Sándorral, akivel szemben rendőrségi vizsgálat indult, ügyvédeken keresztül egyeztetnek a klubot érintő döntésekről.
Bartha Csaba a mai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rossz kezdés ellenére a csapat céljai változatlanok.
„A célkitűzésünk továbbra is az első hat hely valamelyikének megszerzése. Ez a játékosállományunk és a klub humánpolitikai helyzete alapján is reális elképzelés" – fogalmazott az ügyvezető.
Az új vezetőedző, Zoran Szpisljak nagy megtiszteltetésnek érzi a kinevezését, és elmondta, hogy mint kollégát nagyon sajnálja Mészöly Gézát.
„Hétfőn még Angliában voltam, amikor Leo Beenhakker hívott telefonon. Nagyon örültem a felkérésnek, és miután Magyarországra érkeztem, gyorsan meg is tudtunk állapodni a vezetőkkel. A klub történelme és tradíciói miatt nagyon büszke vagyok arra, hogy lehetőséget kaptam az Újpestnél – fogalmazott a 46 éves, vajdasági születésű szakember. – Röviden beszéltem már a távozó Mészöly Gézával is, akit mint kollégát nagyon sajnálok."
Szpisljak elmondta, hogy mióta eljött Debrecenből, az elmúlt fél évben Angliában járta a különböző pályákat, „ismerkedett a labdarúgás világával". Mától azonban új együttesével ismerkedhet, sőt délelőtt már be is mutatták a játékosoknak.
„Az eddig történteket le kell zárni, azok már a múlt részét képezik. Jó játékkal eredményeket kell elérnünk, s remélem, hogy így minél több szurkoló visszatér majd a Megyeri útra. Az a célom, hogy az irányításom alatt egy erősebb csapatot láthassanak a drukkerek" – tette hozzá az új vezetőedző.
Zoran Szpisljak vezetésével vasárnap, a Kaposvári Rákóczi otthonában szerepel először az Újpest

 

 Újpest: Csak olyan edző jöhetett szóba, aki tud magyarul - elvárás a modern foci

  2011, augusztus 10 
Sajtótájékoztató keretében mutatta be az Újpest a gárda új vezetőedzőjét, Zoran Szpisljakot. Az eseményen a lila-fehérek vezetői megerősítették azt a pepsifoci.hu által korábban közölt információt, amely szerint Várhidi Péter is jelölt volt a padra, azt a sajtóhírt viszont határozottan cáfolták, hogy Leo Beenhakker holland edzőt akart volna a Megyeri útra hozni. A holland sportigazgató egyébként leszögezte, azért esett a választás Szpisljakra, mert kiderült, hogy igen hasonlóan gondolkodnak arról, hogyan kell 2011-ben vezetni egy futballcsapatot. Dr. Bartha Csaba ügyvezető igazgató leszögezte, az együttessel szembeni elvárások nem változtak, a tabella első harmadába kell odaérnie az alakulatnak, az új tréner pedig lezárná a múltat és tiszta lapot nyitna.


 - Az Újpest reggel jelentette be, hogy megválik az eddigi vezetőedzőtől, Mészöly Gézától. A klub kora délutáni sajtótájékoztatóján bemutatták az új szakvezetőt, Zoran Szpisljakot, de természetesen az elküldött tréner esete is szóba került.
– Hétfőn szakmai beszélgetést folytattam Mészöly Gézával, és arra jutottam, az lesz a legjobb, ha befejezzük az együttműködést. Nagyon nehéz döntést kellett meghoznunk, hiszen tiszteletben tartom Mészöly munkáját, aki egyébként az egyeztetések során végig ízig-vérig profi módon viselkedett – mondta Beenhakker, majd újságírói kérdésre hozzátette azt is, nem hiszi, hogy be kellene számolnia a beszélgetés részleteiről, az edzőváltások természetes részei a futballnak, olyan nagy egyéniségekkel is előfordul az ilyesmi, mint Capello vagy Mourinho.
A holland kérdésre elmondta azt is, soha nem merült fel, hogy ő üljön le a padra, 1-2 éve ráadásul ő maga is eldöntötte, hogy nem vállal edzői megbízatást, és ehhez tartja is magát.
Dr. Bartha Csaba ügyvezető-igazgató elmondta, neki, feladatköréből adódóan más szempontokat is figyelembe kellett vennie, nem csak a szakmát. Ezekről a dolgokról kellett egyeztetniük a sportigazgatóval a napokban, de arról szó sincsen, hogy szembementek volna egymással. Az elöljáró megerősítette a pepsifoci.hu korábban közölt információját, amely szerint Várhidi Péter is jelölt volt a kispadra.
Beenhakker hozzátette, egy percig sem fordult meg a fejében, hogy olyan szakemberre bízza a csapatot, aki nem beszél magyarul, hiszen ebben a helyzetben aztán hatványozottan fontos, hogy valaki olyan érkezzen, akinek nincsenek kommunikációs problémái, ugyanis minden a fejekben dől el. Éppen azért az erre vonatkozó sajtóhírekkel szemben az sem merült fel, hogy a korábbi Feyenoord-szakvezető, Mario Been legyen Mészöly utódja.
– A következő lépés az volt nyilván, hogy megtaláljuk a megfelelő utódot – folytatta a sportigazgató. – Az egész hétfő estét azzal töltöttem, hogy utánanéztem az edzőknek az interneten, aztán kapcsolatba léptem Zoran Szpisljakkal. Kedden hosszasan beszéltünk, sok minden szóba került, a foci általában, de konkrétan az Újpest is. Ezek után lett nyilvánvaló számomra, hogy ő a tökéletes választás a klubnak. Kiderült, hogy igen hasonlóan gondolkodunk arról, hogyan kell egy csapatot irányítani, és hogy 2011-ben hogyan kell ezt a játékot játszani. Ezek után megkértem Bartha Csabát, egyeztessen, állapodjon meg vele.
A holland elöljáró arról is beszélt, mik az elvárások Szpisljakkal szemben:
– Fontos, hogy mindenki tudja, hogy itt minden héten győzelmet várnak a szurkolók, az egész projekt viszont hosszadalmasabb. Tolnai Sándor tulajdonossal egyetértünk abban, hogy nem kell rohanni, egy hosszabb távú koncepcióban gondolkodunk. Nagyon sok fiatal van Újpesten, de meg kell találni az egyensúlyt az ifjoncok és az idősebbek között, és nem várható el egy 19 éves játékostól az, ami egy idősebbtől. Amiatt van a klub ilyen helyzetben, hogy ez az egyensúly nem volt meg, bár persze a sérülések és a szerencse hiánya is közrejátszottak. Minden meccsen nyerni szeretnénk, ennek vagyunk a megszállottjai, erre megvan az ambíciónk is. Az edző feladata az eredmények elérése mellett az, hogy a fiatalokból jó játékosokat neveljen – nyilatkozta Beenhakker, majd így köszöntötte az új trénert: "Welcome on board, Mr. Coach!"
Dr. Bartha Csaba egy újságírói felvetésre leszögezte, a célok nem változtak, a tabella első harmadában kell végeznie az együttesnek, a játékosállomány és a humánpolitikai állomány pedig minden lehetőséget biztosít arra, hogy ezt meg is lehessen valósítani.

Szpisljak: Nyissunk tiszta lapot!
Kinevezésének bejelentése után így foglalta össze gondolatait az új szakvezető, Zoran Szpisljak:
– Úgy gondolom, ismernek Magyarországon, és én is örülök annak, hogy ismerős arcokat látok. Nagyon szeretném megköszönni az Újpestnek ezt a lehetőséget, tisztában vagyok a klub eredményeivel, hagyományaival. Örülök, hogy megadták arra a lehetőséget, hogy tudásommal segítsek ennek a csapatnak. Amiatt is boldog vagyok, hogy Beenhakker úrral egy irányról beszélünk, és köszönöm Bartha Csaba úrnak is, hogy itt lehetek. A legfontosabb, hogy a modern futball felé menjünk, és remélem, hogy a jövőben nagyon eredményesen fogunk együtt dolgozni. Az edzés után, az öltözőben már beszéltem a csapattal, vannak olyanok is a keretben, akikkel már volt alkalmam együtt dolgozni. Tudom, hogy mire képesek a játékosok, most az a legfontosabb, hogy tiszta lapot nyissunk, és magabiztosan, pozitívan nézzünk előre.
Az új tréner a stábjára vonatkozó kérdésre annyit mondott, Mészöly minden segítőjének magának kell eldöntenie, hogy akar-e maradni, hiszen azok bizonyosan hasznos információkkal segítenék a munkáját. Szpisljak csütörtökön leül mindenkivel, akkor fog eldőlni, a segítők közül ki marad és ki megy.



A korábban a DVSC-nél is dolgozó Szpisljak az Újpest vezetőedzője

2011.08.10

Az Újpest FC hivatalosan is megerősítette, hogy a délelőtt menesztett Mészöly Géza helyett a korábban Herczeg András pályaedzőjeként Debrecenben dolgozó Zoran Szpisljak lesz az új vezetőedző. A Nemzeti Sport információi szerint az új szakvezetőt az öltözőben már délelőtt bemutatták a csapatnak, a klub pedig nem sokkal ezután a honlapján jelentette be, hogy hároméves szerződést kötöttek az edzővel.


Szpisljak lett az Újpest vezetőedzője
A magyar származású, de szerb-angol kettős állampolgárságú Zoran Szpisljak váltja Újpesten a délelőtt menesztett Mészöly Géza vezetőedzőt.
Az új szakvezető hároméves megbízatását hivatalosan délután jelentették be az újpesti vezetők, a Nemzeti Sport információi szerint a játékosoknak azonban már délelőtt bemutatták új főnöküket.
A 46 éves Szpisljak korábban Debrecenben már dolgozott együtt az Újpest jelenlegi ügyvezetőjével, Bartha Csabával – valószínűleg ez a kapcsolat is hozzájárult ahhoz, hogy őt választották a klubvezetők.
A bácskatopolyai születésű szakember labdarúgó-karrierje Zágrábban indult, ám a délszláv háború miatt Nagy-Britanniába menekült, ahol edzősködni kezdett.
Elsősorban akadémiákon dolgozott utánpótláscsapatokkal, többek között a Tottenhamnél és a Southamptonnál, ezen kívül tagja volt a Cardiff City szakmai stábjának, valamint dolgozott a walesi utánpótlás-válogatottnál és a skót U20-as csapatnál is.
Herczeg András segítőjeként került a DVSC-hez, ahol kitöltötte a hároméves szerződését, majd 2010 decemberében úgy döntött, elhagyja a klubot.
Szpisljaknak az újpesti lesz az első vezetőedzői megbízatása – mély vízben kezdi...

MÉSZÖLY: ISMÉT EGY KÜLFÖLDI SZAKEMBER MENESZTETT
  „Sajnálom, hogy edzői pályafutásom során már második alkalommal kell idő előtt befejeznem a munkámat Újpesten – fogalmazott az MTI-hez eljuttatott közleményében a menesztett vezetőedző, Mészöly Géza. – A sors fura fintora, hogy ugyancsak másodszor fordul elő velem – korábban 2010 elején a Vasasnál –, hogy az általam vezetett csapat egy külföldi szakember befolyása alá került, akinek az első döntései közé tartozott, hogy az én munkámtól eltekintsen."

A tréner hozzátette, menesztése még túl friss ahhoz, hogy teljes körűen értékelje a „válás körülményeit", ezért jövő szerdán, sajtótájékoztató keretében informálja részletesen is a közvéleményt erről az ügyről.

„Azt viszont elöljáróban le szeretném szögezni, hogy az Újpest iránti elkötelezettségem töretlen, mert olyan szeretet kaptam a szurkolóktól ebben a második időszakban is, amely megfelelő érzelmi töltetet jelentett számomra és a játékosaimnak is. Köszönetet szeretnék mondani a szakmai stábomnak, és további sportsikereket kívánok az Újpestnek a bajnokságban" – tette hozzá.

Újpesten megköszönték Mészöly Géza munkáját

2011.08.10

Az Újpest FC labdarúgócsapata hivatalos honlapján közölte, hogy a vezetőség megköszönte Mészöly Géza munkáját – az új vezetőedzőt szerda kora délután nevezik meg. Ez az első edzőváltás a labdarúgó NB I 2011–2012-es szezonjában.

Mészöly Gézának másodszor is mennie kell Újpestről

Már hétfőn megírtuk, hogy az újabb, negyedik bajnoki vereség után erősen kérdéses Mészöly Géza jövője, ám akkor még nem hoztak döntés az ügyében az újpesti vezetők. Szerdán azonban bekövetkezett, amire már lehetett számítani, a szakember nem folytathatja a munkát.
A klub honlapja szerint a döntésről Leo Beenhakker tájékoztatta a szakmai stábot és a játékoskeret tagjait. Az Újpest FC sportigazgatója elmondta: a csapatnak új impulzusokra van szüksége a megújuláshoz.
Az egyesület megköszönte Mészöly Géza vezetőedzői munkáját, és mindazt, amit a csapatért és a klubért tett.
Az új vezetőedzőt a szerda 13 órakor tartandó sajtótájékoztatón mutatják be.

Urbán Flórián: Lennék az Újpest edzője

2011, augusztus 9
urbanflori.JPG
A korábbi játékos nem szeretné magát ajánlgatni, de örül a szurkolók "megkeresésének".Nagy a bizonytalanság mostanában az Újpestnél, Mészöly Géza vezetőedző jövője több mint kérdéses a klubnál, de sokan a csapattal korábban is szóba hozott Urbán Flóriánt szeretnék a vezetőedzői pozícióban látni.
A klub korábbi játékosa az nb1.hu-nak elmondta: szívesen irányítaná a lila-fehéreket.
- Kinn voltam az Újpest Paks elleni mérkőzésén, amely után a székház előtt összegyűlt az elégedetlenkedők egy csoportja - mondta Urbán. - Ekkor valóban, többen is jelezték, hogy szívesen látnának az Újpest vezetőedzőjeként. Nagyon megtisztelő, és remek érzés, hogy a szurkolók így látják, azonban a vezetők dolga eldönteni, hogy ki irányítsa a csapatot. Természetesen lenne kedvem visszatérni az NB I-be, főleg ha Újpestről hívnának, de nem szeretném magamat ajánlgatni.











EDZŐSORS Az ügyvezető szerint nem valószínű, hogy a tréner esetleges menesztése esetén Beenhakker ülne le a kispadra

Kedden újra meglóbálják a kardot Újpesten Mészöly feje fölött

2011.08.09

Edzőkérdés van Újpesten – ezt a klub elöljárói is elismerik. Hétfő délelőtt Leo Beenhakker, Bartha Csaba és Mészöly Géza hatszemközt beszélgetett egymással, a hosszas raport csak részeredménnyel szolgált: a holland sportigazgató egyértelműen a vezetőedző menesztését javasolta. Döntés egyelőre nincsen, folytatás kedden...

Mészöly Géza sorsa ismét napirendi kérdés lesz Újpesten

„Nem titok, valóban szóba került a váltás lehetősége – mondta Bartha Csaba a Nemzeti Sportnak. – Hétfő délelőtt magunkra zártuk az iroda ajtaját, Leo Beenhakkerrel és Mészöly Gézával hosszasan elemeztük a kialakult helyzetet, s abban maradtunk: kedden újra tárgyalóasztalhoz ülünk. Döntés egyelőre nem született, de különösebben nem csodálkozunk a sajtó megkülönböztetett figyelmén, a furcsa az lenne, ha négy egymást követő vereség után nem került volna szóba az edzőváltás lehetősége.”

Amint arról honlapunk hétfőn már beszámolt: a hatszemközti beszélgetés alkalmával Leo Beenhakker határozott javaslatot tett Mészöly Géza leváltására. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a sportigazgató az edzőváltást a klub belső ügyeként kezeli, és nem szeretne a sajtóban megszólalni. Pedig kérdést biztosan kapna, lévén állítólag még az is felmerült, hogy a 69 éves szakember üljön le a kispadra, vagy éppen kapcsolatait kihasználva külföldről hozzon új edzőt a Megyeri útra.
„Nem, Mészöly Géza lehetséges utódját egyelőre nem nevezte meg a holland szakember – mondja az ügyvezető igazgató. – Annak sem nagy a valószínűsége, hogy egy esetleges menesztés esetén maga Leo Beenhakker ülne le a kispadra, őt nem ezért szerződtettük Újpestre. S nem is szaladnék ennyire előre, egyelőre Mészöly Géza a vezetőedző, s egyáltalán nem biztos, hogy váltás lesz a kispadon.”
A hétfő délelőtti regeneráló edzést nem Mészöly Géza, hanem Vígh Péter tartotta. Kedden nincs edzés a Megyeri úton, viszont lesz újabb hármas találkozó, amelyre az ügyvezető, a sportigazgató és a vezetőedző hivatalos.
,
Ismeretes, a lila-fehérek hazai pályán kezdhettek a szezonban, de a Pápa elleni kiegyenlített mérkőzésen végül pont nélkül maradtak, Véber György jelenlegi csapatával ismét megtréfálta volt együttesét (0–1). Mészöly Gézáék a szezon rajtját jól elkapó győrieknél vendégeskedtek a rákövetkező fordulóban, amely során ismét pont nélkül maradtak (0–1). A 3. fordulóban az első percben kapott góllal sokkolta magát az Újpest Siófokon, hogy aztán a házigazdák még a szünet előtti pillanatokban beállítsák a végeredményt (0–2). A vesszőfutás a 4. fordulóban folytatódott, az El-utazástól fáradt, a búcsútól lélekben megviselt Paks is három ponttal (0–2) távozott a Megyeri útról.



„Változás várható Újpesten, de nem leszek tulajdonos” - újra előkerült egy régi név

2011.08.08

Egyre több szereplős lesz az Újpest jövőbeli sorsát esetlegesen alakítható személyek listája. Ma délután Lőw Zsolt neve is előkerült a sajtóhírekben, akinek esetleges szerepvállalásáról még májusban írtunk. Megkeresésünkre a korábbi újpesti labdarúgó elmondta, szerinte tulajdonosváltozás lesz a liláknál, de a klub életében ő csak vezetőként venne részt a jövőben.

„Változás várható Újpesten, de nem leszek tulajdonos” - újra előkerült egy régi név

Egyre több szereplős lesz az Újpest jövőbeli sorsát esetlegesen alakítható személyek listája. Ma délután Lőw Zsolt neve is előkerült a sajtóhírekben, akinek esetleges szerepvállalásáról még májusban írtunk. Megkeresésünkre a korábbi újpesti labdarúgó elmondta, szerinte tulajdonosváltozás lesz a liláknál, de a klub életében ő csak vezetőként venne részt a jövőben.



- A pepsifoci.hu még májusban írt arról, hogy Lőw Zsolt visszatérhet Újpestre - akkor a pályafutását éppen befejező légiós is megerősítette azt, hogy hamarosan eljöhet az az idő, amikor a lila-fehér klubnál vezetőként vállalhat szerepet. Lőw neve ma ismét előkerült. Az nb1.hu cikke a következőket írta: „Értesüléseink szerint a tulajdonosváltásnál az egykori újpesti játékos, Lőw Zsolt is szerepet vállalhat a csapat életében.”
Emlékeztetőül - májusban a következőket mondta honlapunknak Lőw.
- Nem titok az sem, Kovács Zoltánnal baráti viszonyt ápolunk egymással, és a tulajdonosokkal is régóta ismerjük egymást és jó kapcsolatban vagyunk. Többször is beszélgettünk, de ezek egyelőre inkább baráti diskurzusok voltak. A közeljövőben biztos, hogy még tovább lépünk majd, és ki fog derülni, hogy valóban létrejön-e valami mindebből.
Hétfőn ismét megkerestük a hazatérő légióst, és arról faggattuk, hol lehet az ő szerepe az Újpest életében a jövőben.
- Újpesten élek, Újpesten lakom, sok pletykával találkozom én is, és biztos, hogy ezek egy részének van valóságalapja is - kezdte Lőw. - A jelenlegi tulajdonos sajnálatos helyzetbe került, és úgy látom, hogy Újpesten most rossz döntések születnek. Úgy gondolom, hogy változás várható, és erre a helyzetre valamiképpen valóban megoldást kell találni.
Lőwnek felvetettük azt, hogy a közelmúltban olyan hírek merültek fel a zuhanyhíradóban, amely szerint Kovács Zoltánnal és a szintén hazatért Fehér Csabával karöltve a klub irányításában is részt vehetnek, akár még tulajdonrészt is szerezve.
- Nem áll szándékomban bármilyen mértékben tulajdonosnak lenni Újpesten, egyrészt, mert nem áll módomban, másrészt pedig én a munkámmal szeretnék segíteni a klubnak. Elég időt eltöltöttem Németországban ahhoz, hogy lássam, hogy működik kint nyugaton egy profi klub, és azt gondolom, ezt Magyarországon is meg lehetne valósítani. Ha valaki hív majd, akkor én az első szóra jövök. Fehér Csabának, Kovács Zoltánnak, és nekem is jelent az Újpest, talán mindhármunk nevében kijelenthetem, hogy Újpesten képzeljük el a jövőnket. Fehér Csaba neve nem kakukktojás a sorban, de ő egyelőre még játékosként segíti az Újpestet - mondta Lőw.

 "Nem menesztettük Mészölyt" - Beenhakker váltana Újpesten

2011.08.08

Mészöly Géza sorsáról szerdáig döntenek Újpesten, szóba került az is, hogy leváltsák a bajnokságot gyengén kezdő együttes szakvezetőjét. Leo Beenhakker sajtóinformációik szerint Mészöly távozása mellett érvelt a délelőtti megbeszélésen, amelyen a magyar szakember is részt vett. Dr. Bartha Csaba ügyvezető a pepsifoci.hu megkeresésére elmondta, szerdáig alaposan megvizsgálják a helyzetet, és egyelőre korántsem biztos, hogy edzőváltás lesz.

"Nem menesztettük Mészölyt" - Beenhakker váltana Újpesten


Mészöly Géza sorsáról szerdáig döntenek Újpesten, szóba került az is, hogy leváltsák a bajnokságot gyengén kezdő együttes szakvezetőjét. Leo Beenhakker sajtóinformációik szerint Mészöly távozása mellett érvelt a délelőtti megbeszélésen, amelyen a magyar szakember is részt vett. Dr. Bartha Csaba ügyvezető a pepsifoci.hu megkeresésére elmondta, szerdáig alaposan megvizsgálják a helyzetet, és egyelőre korántsem biztos, hogy edzőváltás lesz.



 - Négy vereséggel és rúgott gól nélkül kezdte az idényt az Újpest, amelynél nagy változások lehetnek. Az nb1.hu arról számolt be, hogy Leo Beenhakker az öltözőben bejelentette Mészöly felmentését, ami azt sejtteti, nem bízik tovább a szakemberben. A délelőtti edzést már nem is eddigi tréner tartotta, igaz, ennek egyelőre nem a menesztés az oka. Mészöly Géza is részt vett ugyanis a délelőtti, helyzetértékelő megbeszélésen.
 Dr. Bartha Csaba ügyvezetőt, aki a következőket mondta a kialakult helyzetről:
– Ami a legfontosabb: nincs még döntés Mészöly Géza sorsáról, nem menesztettük őt. Nem tagadom, felmerültek érvek és ellenérvek a maradása és a távozása kapcsán, ezeket számba vesszük, és azután döntünk. Teljeskörűen meg kell vizsgálni azt egy klub életében, mivel jár egy vezetőedző lecserélése, sok érvet kell figyelembe venni egy ilyen bajnoki kezdés során az értékeléskor. Mészöly Géza helyett valóban Víg Péter vezényelte az edzést, de ennek oka az volt, hogy a jelenlegi szakvezető is részt vett a megbeszélésen. Kedden szabadnap lesz, szerdáig eldől az, marad-e a Mészöly Géza a helyén.

"Beenhakker fejében egy holland edző lehet" - újpestiek a 0 gólos rajtról 

2011.08.08

0 gól és 0 pont 4 forduló után - a számok önmagukért beszélnek, tragikusan kezdte a szezont az Újpest. Ha lehet ilyet mondani, főleg a csapat gólképtelensége megdöbbentő, ilyenre nem nagyon volt példa a klub történetében. Mi az oka annak, hogy leblokkol egy olyan támadóalakzat, amelynek tagjait sok NB I-es rivális vígan elfogadná? A lilák két korábbi sikeres edzőjét, Nagy Lászlót és Várhidi Pétert faggattuk minderről, de természetesen nem mehettünk el szó nélkül amellett sem, ami a nap híre Újpesten. A két szakembernek egyaránt sarkos véleménye van arról, hogy Leo Beenhakker meneszteni akarja Mészöly Géza vezetőedzőt.

"Beenhakker fejében egy holland edző lehet" - újpestiek a 0 gólos rajtról


0 gól és 0 pont 4 forduló után - a számok önmagukért beszélnek, tragikusan kezdte a szezont az Újpest. Ha lehet ilyet mondani, főleg a csapat gólképtelensége megdöbbentő, ilyenre nem nagyon volt példa a klub történetében. Mi az oka annak, hogy leblokkol egy olyan támadóalakzat, amelynek tagjait sok NB I-es rivális vígan elfogadná? A lilák két korábbi sikeres edzőjét, Nagy Lászlót és Várhidi Pétert faggattuk minderről, de természetesen nem mehettünk el szó nélkül amellett sem, ami a nap híre Újpesten. A két szakembernek egyaránt sarkos véleménye van arról, hogy Leo Beenhakker meneszteni akarja Mészöly Géza vezetőedzőt.


-Javában zajlanak az események Újpesten. Az talán természetes, hogy egy négy vereséggel kezdett szezon után terítékre kerül az edző személyének kérdése, a Megyeri úton viszont a helyzet nem ennyire egyszerű. A mindössze napokkal ezelőtt hivatalba lépett új sportigazgató, Leo Beenhakker szorgalmazza nagyon is Mészöly Géza menesztését, véleményét viszont nem osztja mindenki a vezetők közül – döntés szerdára várható.
Arról, hogy a holland ilyen "nagy elánnal" kezdte meg a munkát a Szusza-stadionban, sarkos véleménye van a legutóbbi újpesti bajnokcsapat edzőjének, Várhidi Péternek.
– Azt kell, mondjam, valószínűleg van Beenhakker tarsolyában egy edző, akivel együtt szeretne dolgozni. Valószínűsítem, hogy külföldi, talán éppen holland az illető. Ő még csak kétszer látta játszani az Újpestet, elég furcsa, hogy egyből ki akarja rúgni a szakvezetőt. Egy edzőnek értéke van, attól nem lesz valaki jobb vagy rosszabb szakember, hogy párat veszít a csapata – szögezte le az egykori szövetségi kapitány .
Nagy László idejében nem volt hasonló gond Újpesten, sikeres, eredményes futballt játszottak a lila-fehérek. A korábbi válogatott labdarúgó így látja az új sportigazgató tevékenységét.
– Beenhakker úr érkezése alapvetően pozitív lépés, de azon kívül, hogy leküldi a csapatot Dunakeszire, és lecseréli az edzőt, tényleg tudja a megoldást?! Azt hiszi, Hollandiában van?! Ezt egy régi újpesti játékos, Göröcs János, vagy Dunai Antal is ki tudná találni pár forinttal olcsóbban. Valamit lépni kell, mert tényleg változtatni kell az eredményeken, és azt is megértem, hogy egy csapatot nem lehet lecserélni. De ha tényleg jön egy új edző, akinek megint időre lesz szüksége ahhoz, hogy egy új csapatot csinál, akkor eltelik 10 meccs, és 0 pontos lesz az Újpest?! – tette fel a költői kérdést a csapat ex-edzője, aki hozzátette, még véletlenül sem "magát ajánlja" ezzel, mivel neki nincsenek ilyen ambíciói.

"Egy kicsit hamar elhitték a gyerekek, hogy királyok"
De térjünk csak vissza arra, ami az egész "sztori" hátterében áll: 0 gól, 0 pont – ez tehát a IV. kerületiek példátlanul soványka mérlege. Abban mindkét megkérdezett szakértő egyetértett, több tényezőre vezethető vissza a gyenge szereplés, a háttérben bekövetkezett változásoktól a tulajdonos hatósági ügyén keresztül egészen addig, hogy egy sor meghatározó játékos bajlódik sérüléssel. Viszont különösen a négy meccs tartó góltalanság az, ami kirívó az együttes kapcsán, ez pedig igen nehezen magyarázható bármivel is
– Így van, ez tény – mondta Várhidi . – Mészöly Géza védelmében azért elmondanám, hogy Rajczi Péter az előző szezonban nem sokat játszott, aztán nyáron majdnem távozott is, Kabát Péter sem úgy jött vissza Debrecenből, hogy kiváló állapotban lett volna, Barczi Dávid és Lázár Bence pedig sérüléssel bajlódott az utóbbi időben, szóval ezek a játékosok formájukat tekintve most nincsenek a csúcson. Az összhang sincsen még meg a játékosok között, ennek kialakulásához pedig idő kell, ami egy nyári felkészülési időszakban nincsen meg. Emellett nagy a nyomás a csapaton, de tudom nagyon jól, hogy egy ilyen szereplés után ez nem nagyon érdekli ez az embereket Újpesten. Kabát Péter és Rajczi Péter esetében amúgy sem lehet ez szempont, nekik alaposan szembe kell nézniük saját magukkal.
Abban Nagy László is egyetért, hogy a sok fiatal mellé nagyon kellenének azok a rutinosabb labdarúgók, akik magukkal tudnák rántani az ifjoncokat, ő viszont az "új generáció" tagjait is "elővette" egy picit.
– Megértem, ha sokaknak nem fog tetszeni, amit most mondok: de egy kicsit hamar elhitték ezek a gyerekek, hogy "királyok", tavasszal produkáltunk egy jó sorozatot, de ez egy kicsit visszaütött, hiszen elhitték, hogy ők már ennyivel jobbak a hazai mezőnynél. Jöttek a pofonok, és kapkodóak lettek, nehezen tudták elviselni a rossz szereplést. De vannak olyan dolgok is, amelyeken nem lenne nagy művészet változtatni, csak kicsit máshogy kéne hozzáállni. Mert ki lehet hagyni egy tizenegyest, és van olyan, hogy semmi nem jön össze, és akkor semmi sem megy. De amikor azt látom, hogy támadunk, és egy fiatal játékos ahelyett, hogy meghúzná a szélen, hagyja kigurulni a labdát, mondván jó a bedobás is, akkor azért elgondolkozom.
Nagy hozzátette azt is, Rajczi Péter esete számára külön érdekes, neki úgy tűnt, hogy egy kicsit "erőszakkal" vitték vissza a támadót a Megyeri útra. A vb-t is megjárt egykori futballista arról is beszélt, ő jobbnak tartaná, ha egy kicsit tovább meg tudná tartani értékeit a klub, hiszen egy jó csapatból magasabb áron lehetne bárkit is értékesíteni. Ahogy ő fogalmazott, "ma, ha valaki egy egyeneset rúg a labdába, már el akarja magát adni, holott korábban talán az Árpád-hídig sem jutott volna el, ha Újpestre akart volna jönni".
Azért persze egyik általunk megkérdezett szakember sem írná le az Újpestet, Várhidi például csípőből hozott egy olyan tényt is, ami a lila-fehérek feltámadása mellett szólhat.
– Nézzük meg a tavalyi évet. Akkor egy rosszabb széria után sokan már a kiesést emlegették, aztán nyert egy olyan meccset az Újpest hazai pályán, ami nem neki állt, és egyből megfordultak a dolgok. Utána nem tudott kikapni a csapat – bizakodott a jelenleg Szigetszentmiklóson dolgozó tréner.


 Leo Beenhakker menesztené Mészöly Gézát

2011.08.08

A Nemzeti Sport információi szerint a Paks elleni vereséget követően leült egyeztetni az Újpest vezetősége, amelyen Mészöly Géza vezetőedző sorsa és a csapat gyenge teljesítménye volt a téma. Úgy tudjuk, hogy a nemrégiben kinevezett sportigazgató, Leo Beenhakker menesztené a vezetőedzőt, de Bartha Csaba ügyvezető még bizalmat szavazna Mészölynek.




Mészöly fölött gyülekeznek a baljós árnyak


A holland szakember a gárda eddigi teljesítményét és eredménytelenség látva – négy mérkőzésen négy vereség, 0–6-os gólkülönbség – a váltás mellett érvelt. Ennek szakmai magyarázataként talán olyan sok érvet nem is kellett felhoznia. Mészöly Géza helyét Beenhakker venné át, ám minden bizonnyal csak ideiglenes jelleggel. Azt nem tudni, hogy a holland érez magában kellő motivációt ahhoz, hogy a kispadra is leüljön, vagy új edzőt szerződtetne. Aki minden bizonnyal külföldről érkezne...
Bartha ezzel szemben a csapat bizonytalan tulajdonosi hátterére való tekintettel úgy gondolkodott: Beenhakkert a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő újpesti tulajdonos, T. Sándor csábította a Megyeri útra, ám utóbbi jövőbeli szerepvállalása erősen kérdőjeles a klubnál, ahol az események ismeretében felvetődött tulajdonrészének esetleges eladása.
Márpedig, ha T. Sándor távozik, nagyon valószínű, hogy távozik Beenhakker is. Így viszont fölöslegesnek tűnhet a holland véleményét figyelembe véve meneszteni Mészölyt.
0
Ismeretes, a lila-fehérek hazai pályán kezdhettek a szezonban, de a Pápa elleni kiegyenlített mérkőzésen végül pont nélkül maradtak, Véber György jelenlegi csapatával ismét megtréfálta volt együttesét (0–1). Mészöly Gézáék a szezon rajtját jól elkapó győrieknél vendégeskedtek a rákövetkező fordulóban, amely során ismét pont nélkül maradtak (0–1). A 3. fordulóban az első percben kapott góllal sokkolta magát az Újpest Siófokon, hogy aztán a házigazdák még a szünet előtti pillanatokban beállítsák a végeredményt (0–2). A vesszőfutás a 4. fordulóban folytatódott, az El-utazástól fáradt, a búcsútól lélekben megviselt Paks is három ponttal (0–2) távozott a Megyeri útról

Újpest: Rajczi bocsánatot kért a társaitól és a szurkolóktól is

2011.08.08

Rajczi Péter bocsánatot kért társaitól és az Újpest labdarúgócsapatának szurkolóitól, amiért vasárnap kihagyta a tizenegyest a Paks elleni bajnokin, amelyet végül 2–0-ra a Tolna megyei gárda nyert meg.
„Azt gondolom, jobban játszottunk a Paks ellen, mint az előző három fordulóban. Ezúttal sikerült helyzeteket kialakítanunk – elég csak a kimaradt tizenegyesre gondolni –, azonban azok rendre kimaradtak – nyilatkozta Rajzci Péter az ujpestfc.hu-nak. – Továbbra is hadilábon állunk a góllövéssel, kicsit úgy érzem, mintha el lennénk átkozva. Szeretnék a csapattól és valamennyi Újpest-szimpatizánstól bocsánatot kérni, amiért kihagytam a büntetőt, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült belőnöm. Elkövettem a meccs legnagyobb hibáját, a csapat pedig nincs olyan passzban, hogy ezt ki tudta volna javítani. Akkor is bántott volna a dolog, ha null nullás döntetlent játszunk, így viszont még rosszabb érzés, mert tudom, máshogy alakulhatott volna a mérkőzés, ha belövöm a tizenegyest. A tavaszi szezonban többször sikerült hátrányból fordítanunk, idén ez eddig még nem jött össze. Az első hatvan percben a bekapott gólig mindesetre biztatóbb játékot mutattunk, mint az első három fordulóban, de ez eredményben sajnos nem mutatkozott meg."


Újpest: a bíróság szeptember 5-ig előzetes letartóztatásba helyezte T. Sándort

2011.08.05

A Budakörnyéki Bíróság szeptember 5-ig előzetes letartóztatásba helyezte T. Sándort és két gyanúsított társát – adott tájékoztatást a Nemzeti Sportnak Kende Katalin sajtószóvivő.

„A bíróság úgy ítélte meg, hogy fennállnak a kényszerintézkedésnek a büntetőeljárási törvény 129.§ /2/ b és c pontjában rögzített feltételei, azaz: ha a gyanúsítottak szabadlábon maradnak, megszökhetnek, vagy elrejtőzhetnek, illetve egyéb okból alaposan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél jelenlétük másképp nem biztosítható, továbbá a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával, elrejtésével akadályozhatják a bizonyítást" – áll a tájékoztatásban.
Amint arról kedden már beszámoltunk: a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás és más bűntettek gyanújával előbb kihallgatta T. Sándort, az Újpest FC tulajdonosát, majd kezdeményezték őrizetbe vételét. T. Sándor kedden részletes, mindenre kiterjedő vallomást tett, de nem ismerte be a bűncselekmények elkövetését.
Mindez könnyen kihatással lehet az újpesti labdarúgócsapat jövőjére is. Amint arról a nap folyamán hírt adtunk: könnyen elképzelhető, hogy hamarosan új tulajdonosa lesz az Újpest FC Kft.-nek. A történtek ismeretében az eladásról szóló döntés és a lépés teljesen érthető lenne.

Hamarosan eladásra kínálhatják az Újpest FC-t

T. Sándor, a labdarúgó NB I-ben szereplő Újpest tulajdonosa továbbra is őrizetben van, s könnyen meglehet, hogy ez rossz hatással lesz a Megyeri útiak szponzorainak támogatási kedvére. A háttérben már készülődik az a cégcsoport, amely ajánlatot tehet a klub megvásárlására. 
Hamarosan eladásra kerülhet az Újpest

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan új tulajdonosa lesz az Újpest FC Kft.-nek. Az eladásról szóló döntés és a lépés teljesen érthető lenne, hiszen a lila-fehér klubot működtető gazdasági társaság egyik tulajdonosa, T. Sándor jelenleg őrizetben van, mert a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás és más bűntett elkövetésével gyanúsítja, és kezdeményezi előzetes letartóztatását is.
Az Újpest pedig ezen a ponton az ellehetetlenülés szélére sodródhat.
A bajnokságot három vereséggel és szerzett gól nélkül kezdő klub főtámogatója, a GDF Suez már jelezte, hogy a korábban kifizetett összeg tételes elszámolását kéri. A cég az Újpest utánpótlását támogatja már évek óta, és tisztán akar látni, valóban arra mentek-e a milliók, amire szánták. Amennyiben ezt nem tudja igazolni a klub, akkor a jelentős támogató azonnal távozik a Megyeri útról. Múlt pénteken jelentették be, hogy a Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. is szponzora lesz a klubnak, ám egyelőre aláírt szerződés nincs, és a megállapodás szignálására az ügyek tisztázásáig mindenképpen várni kell. Vagyis két jelentős bevételi forrás tűnhet el Újpestről.
„A GDF Suez valóban kérte az elszámolást, de nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen minden félévben be kell mutatnunk, hogy mire költöttük a cég által adott pénzt – mondta Bartha Csaba, az Újpest ügyvezető igazgatója a Nemzeti Sport kérdésére. – Az is helytálló értesülés, hogy az MPK-val egyelőre nincs aláírt szerződésünk, de szóban mindenben megállapodtunk, és a cég tulajdonosa arról tájékoztatott, hogy a kialakult helyzet ellenére is megköttetik majd a szerződés. A vállalkozás tulajdonosa külföldön van, a jövő hét végén érkezik haza, és aláírjuk a papírokat."
Bartha Csabának felvetettük, hogy lapunk információja szerint a klub vezetőségén belül megegyezés született arról, el kell adni a sportvállalkozást. „A klubvezetőség ebben a kérdésben nem dönthet, ez kizárólag a tulajdonosok kompetenciája" – mondta az ügyvezető.
Az Újpest FC Kft.-t hetven százalékban birtokló City Budapest Idegenforgalmi Ingatlanhasznosító Zrt. vezetője, Nagy Imre sem kívánt nyilatkozni az esetleges eladással kapcsolatban, mint mondta, ha lenne is ilyen szándék, akkor az esetleges megszólalása nem biztos, hogy segítené az üzletet.
„Akkor sem változik a helyzet, ha netán T. Sándor előzetes letartóztatásba kerül, hiszen az Újpest mögött nem egy ember, hanem egy káefté áll" – tette még hozzá Nagy Imre.
Kérdés persze közben az is, hogy mennyit ér valójában az Újpest, illetve a mögötte álló kft. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy az a klub, amelynek tulajdonosa őrizetben van, a szponzorai legalábbis bizonytalanok a folytatást illetően, élvonalbeli csapata pedig pont és szerzett gól nélkül áll a tabellán, nem sokat. Már csak azért sem, mert az adósság, ami az elmúlt években felhalmozódott, nem kevés, vagyis azt is megkapja az új befektető, nemcsak a patinás klubot. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a cég piaci értéke nagyjából egy euró...

ÚJPEST A pénteken kinevezett holland sportigazgató megtiltotta a csapatnak, hogy a Megyeri úton tréningezzen

Beenhakker Dunakeszire vezényelte a lilákat

2011.08.04

Miközben T. Sándor, az Újpest egyik tulajdonosa őrizetben van, és arra vár, hogy kiderüljön, előzetesbe kerül-e, a játékosok Dunakeszin készülnek a Paks elleni találkozóra, amelyen gólt és pontot akar szerezni az eddig kiábrándítóan szereplő labdarúgócsapat.

Mészöly Géza Dunakeszin tarthat edzéseket


A korábban remek körülményekhez szokott holland sportigazgató, a pénteken kinevezett Leo Beenhakker a hét elején meglátta a Megyeri úton az úgynevezett felső füves pályát, amelyen az első csapat készül, és megtiltotta neki, hogy azon a gyepszőnyegszerű akármin tréningezzen. Ahhoz, hogy megállapítsuk, az a játéktér magában hordozza a sérülésveszélyt, nem kell a világ legjobban jegyzett szakemberei közé tartozni, de Leo Beenhakker addig talpalt, amíg valaki nem talált egy másik pályát a lila-fehéreknek.

Nos, a Dunakeszi Vasutas létesítménye sem Wembley, ám azért lényegesen kevesebb a göröngy, mint a felső füvesen. A holland igazgató kedden még maga is kiment az együttes edzésére, szerdán már nem. Az élcelődők szerint azért maradt távol, mert amilyen gyorsan csak lehet, szeretné elhagyni Újpestet és Magyarországot, mert az még neki is sok, hogy munkaadóját, T. Sándort lekapcsolták kedden – de erről szó sincs, Beenhakker itt van, és dolgozik.
Természetesen a futballisták között is téma volt a keddi esemény, vagyis az, hogy különösen jelentős anyagi kár okozásával és más bűntettekkel gyanúsítják T. Sándort, az Újpest egyik tulajdonosát. Egyelőre azonban a labdarúgók közül nem különösebben zavar senkit, ami történt.
Nyugalmukért sokat tett Bartha Csaba ügyvezető is, aki még a szerdai edzés előtt tájékoztatta a keret tagjait, hogy az elkövetkezendő időszakra az Újpest FC Kft. rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyeknek köszönhetően elő tudja teremteni a kiadások fedezetét. Mészöly Géza vezetőedző továbbra is szűkszavú az ügyben.
„A játékosok arra figyelnek, hogy meginduljanak felfelé a tabellán – nyilatkozta a szakember a Nemzeti Sportnak. – Ennél többet sem ők, sem én nem tehetünk a klubért."


LABDARÚGÁS „Bartha Csaba most olyan, mint amikor a gazda elengedi a neveletlen kiskutyáját, s az eb mindenkibe beleharap” – a menesztett sportigazgató reagált az őt ért kritikákra

Újpest: Bartha ostobaságot beszél, Tolnai átnyúlt a fejem fölött - Kovács Zoltán

2011.08.02

Az Újpest FC ügyvezető igazgatója, Bartha Csaba a Nemzeti Sport vasárnapi számában beszélt Kovács Zoltán sportigazgató menesztésének hátteréről. Kovács azóta reagált az őt ért kritikákra.  

Bartha Csaba, az Újpest ügyvezető igazgatója a Nemzeti Sport vasárnapi számában a következőket nyilatkozta: „Kovács Zoltán sportigazgatónak azért is kellett távoznia, mert nem volt koncepció, amely a klubnál folyó munkát összefogta volna. Jarmo Ahjupera és Nikola Mitrovics is távozott, de idejében kellett volna pótolni a labdarúgókat."
Mint ismeretes, Kovács Zoltán két hete még az Újpest sportigazgatói székében ült, ám a hússzoros válogatott labdarúgót a holland Leo Beenhakker váltotta.
„Ostobaságot beszél az ügyvezető igazgató – reagált az őt ért bírálatokra Kovács Zoltán. – Nikola Mitrovics átigazolásának ügyében tárgyaltam Garancsi Istvánnal, a Videoton tulajdonosával, több pénzt és egy játékost is kértem a szerbért cserébe. Erre Garancsi István korrekt módon azt mondta, hogy akkor eláll az üzlettől. Itt pont is kerülhetett volna az ügy végére, csakhogy a tulajdonos, Tolnai Sándor átnyúlt a fejem fölött, és kevesebbért is odaadta a székesfehérváriaknak a légióst, viszont ezt az összeget nem forgatta vissza a csapatba. Megjegyzendő, hogy a montenegrói Darko Markovics ingyen érkezett a helyére."
„Jarmo Ahjupera csak kölcsönben volt Újpesten a tavasszal – folytatta a menesztett sportvezető. – Amikor az őszi szezon első fordulójában, a Honvéd ellen a támadó nem volt a győri keretben, újra felvettem a kapcsolatot a menedzserével, hogy térjen vissza hozzánk. Ezt a munkámat már nem tudtam befejezni, de kívánom Bartha Csabának, hogy csábítsa vissza Jarmo Ahjuperát Újpestre."
S valóban koncepciónélküliség lett volna Újpesten?
„Badarság – húzta alá Kovács Zoltán. – A fiatalítás sikeres volt az elmúlt idényben, a hatodik hely a körülményekhez képest sikernek könyvelhető el. Bartha Csaba most olyan, mint amikor a gazda elengedi a neveletlen kiskutyáját, s az eb mindenkibe beleharap. Ez pedig nem szül jót, bizony jobb, ha pórázon van... Az ügyvezető mindent meg akar szabni. Csak nehogy az legyen a következő lépése, hogy megmondja, a szurkoló csak fél lábon szurkolhat...”


LABDARÚGÁS A Kovács Zoltánt váltó 68 éves holland szakemberrel hároméves szerződést kötöttek

Beenhakker már hivatalosan is az Újpest sportigazgatója

2011.07.29

Pénteken hivatalosan is megerősítették a Nemzeti Sport által elsőként közölt információt: a 68 éves holland Leo Beenhakker lesz az Újpest labdarúgóinak sportigazgatója. Az ennek apropóján megtartott sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a rutinos, világlátott szakemberrel hároméves szerződést kötöttek. Ezt a pozíciót a lila-fehéreknél Kovács Zoltán töltötte be eddig, ám vele egyoldalúan szerződést bontott a klub a napokban, s a helyére szemelték ki a legutóbb a Feyenoordnál ugyanebben a beosztásban dolgozó szakembert, aki végül négy jelölt közül lett befutó.
A tapasztalt szakember korábban a Real Madrid és az Ajax alkalmazásában is állt, de mindig érdekelték a kihívások


Leo Beenhakker kinevezése mellett szólt, hogy jó kapcsolatot ápol Tolnai Sándorral, a lila-fehérek tulajdonosával. Résztvevője volt például annak a tranzakciónak, amelynek során Simon Krisztián a télen a Feyenoordhoz került kölcsönbe.

Az egykori edző, aki dolgozott többek között a spanyol Real Madridnál és a holland Ajaxnál is, idén januárig volt a Feyenoord alkalmazottja, ám összekülönbözött a klub vezetőivel, ezért távozott.

„Elsősorban az első és a második csapatnál számítunk Leo Beenhakker munkájára, de másodsorban az utánpótlás vonalon is – mondta Bartha Csaba a lila-fehérek ügyvezetője a pénteki sajtótájékoztatón. – Szeretnénk, ha szerteágazó kapcsolatai révén egyfajta játékos-megfigyelői hálózatot fogna össze egész Európa területen, amely mindkét irányba működhetne. Játékosok jöhetnénk hozzánk, és mehetnének tőlünk.”
„Az első dolgom az lesz, hogy megismerkedjek a közeggel. Megtanuljam, hogy ki kicsoda, és átlássam, miként működik a klub – nyilatkozta angolul megtartott székfoglaló beszédében Leo Beenhakker. – Azt már most tudom, hogy jó kis közösségbe csöppentem. A bajnokság színvonaláról most még nem áll módomban szakmai véleményt formálni, de szorgalmasan járom majd a mérkőzéseket, és két hónap múlva visszatérhetünk erre a kérdésre."
A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy a holland vajon szakmai igazgatóként mennyi időt tölt Magyarországon. Vajon ő is egyfajta „utazó" sportigazgató lesz? Szövetségi kapitányként ugyanis lehetett hasonlóban tapasztalatunk a közelmúltból nem egy alkalommal...
„Azt biztosra ígérhetem, hogy engem nem látnak hetente háromszor a repülőtéren. Nem ingázok, mint ahogyan eddig sem tettem. Én mindig abban az országban éltem, ahová a munkám és a feladatom éppen kötött, legyen az bárhol a világban, és ezen most sem változtatok."

ÚJPEST „Sosem voltam Tolnai embere" – a sportigazgató a közte és a tulajdonos közti érdekkülönbséggel indokolt

Kovács Zoltán: Nincs ezen mit szépíteni, kirúgtak!

2011.07.21

Az Újpest FC tegnap nem indokolta meg részletesen Kovács Zoltán sportigazgató menesztését. A távozó sportvezető azonban az okokról is beszélt a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában.

„Kirúgtak – kezdte a nyilatkozatát a tegnap bejelentett döntés után az Újpest távozó sportigazgatója, Kovács Zoltán. – Nincs ezen mit szépíteni, szó sincs közös megegyezésről, egyoldalú szerződésbontásról beszélhetünk. Éreztem, hogy ez lesz, hiszen Tolnai Sándor tulajdonos és köztem hosszú ideje érdekkülönbség van."
„Sok mindenben nem értettünk egyet. Sosem voltam az ő embere, én csak az Újpesthez voltam lojális. Személyekhez csak addig voltam az, ameddig többször be nem csaptak. Ugyanaz történt most, mint amikor kétezer-ötben a juniorba száműztek, vagy amikor kétezer-nyolcban, még játékosként elküldtek" – folytatta a klub ikonjának számító Kovács.
Érdekkülönbség az Újpest sportigazgatója és tulajdonosa között? Vajon mi történhetett a kulisszák mögött, ami a feszültséghez, a szakításhoz vezetett?
„Amikor elvállaltam a pozíciót, az volt a célom, hogy megszüntessem azokat a szerződéseket, amelyeket nem engedhet meg magának a klub. Ezért döntöttem úgy, hogy fiatalítunk a csapatnál, összehozunk egy olcsóbb keretet, amely idővel az Újpest hagyományainak megfelelően szerepel majd. Ehhez azonban türelem kell, a futballban semmi sem történik egyik napról a másikra. Volt egy koncepció, amelyhez megtaláltuk a legjobb edzőt. Mészöly Géza tisztában volt a feladattal, de nagy kockázatot vállalt azzal, hogy visszatért Újpestre. És aztán amikor az előző bajnokság felénél a tizenegyedik helyen álltunk, nem szabadott volna elengedni Tisza Tibor csapatkapitányt, hiba volt jócskán a valós piaci ára alatt elengedni Simon Krisztiánt a holland Feyenoordhoz, miközben jóval előnyösebb ajánlat is érkezett vele kapcsolatban. Ezekkel a döntésekkel sem én, sem a szakmai stáb nem értett egyet" – fogalmazott Kovács.


Újpest: Bartha meg is indokolta Kovács elbocsátását, meg nem is

2011.0720

Bartha Csaba, az Újpest FC ügyvezető igazgatója a klub honlapján közzétett nyilatkozatában kijelentette: nem áll szándékában részletezni, miért bontotta fel Kovács Zoltán sportigazgató szerződését, de arra utalt, hogy az egykori csatárral nem volt elég hatékony a klub munkája.

„Nagyon fontos döntést kellett meghoznunk, amely óriási érdeklődést váltott ki a futballszakmában és a médiában egyaránt. Ezúttal is csak azt tudom megerősíteni, amit a közleményünkben írtunk, hogy az ügyről többet az Újpest FC ügyvezető igazgatójaként nem szeretnék elmondani, mert az okokat klubunk belügynek tekinti – írta Bartha. – Olyan sportigazgatót keresünk, aki az Újpest FC sportszakmai stratégiai jövőképének minden tekintetben megfelel. A legutóbbi, szezonnyitó sajtótájékoztatón úgy fogalmaztam, hogy több változásra is szükség van a klubon belül – ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy vannak olyan területek, ahol az Újpest FC mint szervezet jól működik. Ezek elsősorban a szervezési osztályunk által felügyelt feladatkörök, e részlegünknél minden munkatársunkkal elégedett lehetek. Az elmúlt időszak arra volt elegendő számomra, hogy áttekintsem a klub működésének legfontosabb problémáit, és felmérjem, hol milyen mértékű változtatás szükséges. Úgy ítélem meg, hogy klubunk működésének hatékonysága még növelhető."
Kovács Zoltán elmondta, szerinte nem ezen a szinten kellett volna változtatni, s hozzátette, a jövőben – akár külsősként – is mindent megtesz a klubért.

Újpest: Bartha változtatásokat akar; lesznek, akik távoznak

2011.07.15

Az Újpest labdarúgócsapatának vezetősége az előző idényben elért hatodik helynél jobb szereplést vár az együttestől, azaz a legjobb ötbe kerülést fogalmazta meg célkitűzésként. A lila-fehér klub ügyvezető igazgatói posztját július elseje óta betöltő Bartha Csaba a szakmai elvárások mellett arról is beszélt a Szusza Ferenc Stadionban pénteken tartott idénynyitó sajtótájékoztatón, hogy hamarosan megkezdődik az egyesület szervezeti átalakítása, amelyet a kinevezésekor már előrevetített.

Az biztos, hogy nem unatkoztam az elmúlt két hétben... A szakmai kérdésekbe most nem mennék bele, de ahogy elnéztem az edzéseket, a csapat sem unatkozott. Továbbra is folyamatosan tájékozódom a menedzsmentben, áttekintem az elmúlt évek anyagait, és sajnos meglehetősen sok hiányosságot látok, így egyértelmű számomra, hogy több szinten is változtatni kell. Ezek szervezésbeli változtatások lesznek, amelyek a kft. belügyébe tartoznak, így erre nem szeretnék részletesebben kitérni, de az biztos, hogy e lépések a jövő héten kezdődnek majd, és bízom benne, hogy egy-két hét alatt le is zajlanak. Érkezésemkor elmondtam, hogy lehetnek személyi változások. Most már kijelenthetem, hogy lesznek, akik távoznak a menedzsmentből, ugyanakkor érkeznek is majd az adott pozíciókba. Az NB I 2011–2012-es szezonjára a vezetőség a tavalyi hatodiknál jobb helyezést, azaz az első öt hely valamelyikének megszerzését tűzte ki célul a csapat számára" – idézi Barthát a klub hivatalos honlapja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.