2011. május 29., vasárnap

BEK/BL döntõk 2011 London

Barcelona - Manchester United 3:1 (1:1)

BAJNOKOK LIGÁJA 2010–2011
DÖNTŐ
BARCELONA (spanyol)–MANCHESTER UNITED (angol) 3–1 (1–1)
London, Wembley Stadion. V: Kassai (Erős, Ring - asszisztensek, Vad II I. - negyedik jv., Fábián, Bognár T. – 5. és 6. jv. – magyarok)
BARCELONA: Víctor Valdés – Dani Alves (Puyol, 88.), Mascherano, Piqué, Abidal – Xavi, Busquets, Iniesta – Villa (Sey. Keita, 86.), Messi, Pedro (Afellay, 92.) Vezetőedző: Josep Guardiola
MAN. UTD.: Van der Sar – Fábio (Nani, 68.), R. Ferdinand, Vidics, Evra – Valencia, Carrick (Scholes 77.), Giggs, Pak Dzsi Szung – Rooney, J. Hernández. Menedzser: Sir Alex Ferguson
Gólszerző: Pedro (27.), Messi (54.), Villa (68.), ill. Rooney (34.)
Sárga lap: Dani Alves (60.), Carrick (61.), Valencia (79.), Víctor Valdés (86.)

Soha, egyetlen csapat sem mosott le minket ennyire - Ferguson

2011. 05. 28Sir Alex Ferguson, a Manchester United labdarúgócsapatának menedzsere a Barcelona ellen 3–1-re elvesztett BL-döntő után fejet hajtott a katalán csapat előtt, és ha nem lett volna elég rossz estéje, még a „leghülyébb kérdést” is megkapta a sajtótájékoztatón. Villámnyilatkozatok.




„Megbénítanak a passzjátékukkal, Messit meg képtelenek voltunk megfogni, de ezt sok más klub is elmondhatta magáról az elmúlt szezonokban. Soha, egyetlen csapat sem mosott le minket ennyire a pályáról. A feladat? Javulni és javulni, talán jövőre még jobbak leszünk” – tette hozzá.
Ferguson – aki cáfolta sajtótájékoztatóján azokat a híreket, amelyek szerint a meccskeretből kihagyott Dimitar Berbatov sértődöttségében elment a Wembley Stadionból – elmondása szerint a valaha hallott egyik leghülyébb újságírói kérdést kapta, amely úgy szólt, hogy kit igazolna le a Barcából, ha lenne egy tetszőleges összegre kiállítható csekk-könyve.
„Ez volt az egyik leghülyébb kérdés, amelyet egész életemben hallottam… Javier Mascheranót, ki mást? Néha próbára teszik a türelmemet... hát persze, hogy Messit” – válaszolt a némileg morcos szakember.
„Azzal nem mondok újdonságot, hogy rendkívül boldog vagyok” – kezdte kollégája, Josep Guardiola. A Barca edzője a legfiatalabb szakvezető lett, aki kétszer elhódította a BL-trófeát.
„Óriási erőfeszítést igényel mindig a Bajnokok Ligája megnyerése, most sem volt ez másként. Volt időnk felkészülni a döntőre és parádésan játszottunk. Megszereztük a vezetést, de tisztában voltunk vele, hogy a Manchester United ellen ez egyáltalán nem biztosíték a sikerre. A végén mégis uralni tudtuk a játékot, átvettük az irányítást, és tulajdonképpen simán nyertünk” – értékelt.
„Gratulálunk a Manchester Unitednek, mert remek meccset játszottak! Az egész világ láthatta, hogy megérdemelt sikert arattunk. Tökéletesen kézben tudtuk tartani a meccset a végén” – tette hozzá.
Guardiola az első Barca-edző, aki kétszer vezette sikerre csapatát (2009, 2011) a legrangosabb európai kupában. A katalánok első BEK-sikerüket Johan Cruyff irányításával aratták 1992-ben, a 2006-os győzelem idején Frank Rijkaard ült a kispadjukon. Guardiola elmondta: szeretne még egy szezont
maradni a Barcelona kispadján.
Elképzelhető, hogy a Manchester Unitedet a BL-döntőben 3–1-re legyőző Barcelona a futballtörténelem legjobb csapata – legalábbis így vélték az angol nagycsapat középső védői.
„Jobban is játszhattunk volna, de ez nem változtat azon, hogy egyszerűen jobbak voltak nálunk. Két gólnál is vigyázhattunk volna, de kihasználták megingásainkat. Csak az idő dönti el, hogy ez a Barcelona-e a világ valaha volt legjobb csapata, ám egész biztosan kitűnő együttes. Győzni jöttünk, és hittünk benne, hogy meglehet – de a jobbik csapat nyert, megérdemelten” – mondta Rio Ferdinand.
„Nem tettünk eleget azért, hogy a labdabirtoklás közben megzavarjuk őket. Nem játszanak vezető ékkel, Villa és Pedro a szélekről jön, és ezzel nagyon könnyen meg tudják keverni a védelmeket. Parádés futballt játszanak, és teljesen megérdemelt a győzelmük” – vélekedett a manchesteri csapatkapitány, Nemanja Vidics.
A harmadik barcelonai gólt szerző David Villa családtagjainak ajánlja gólját, amellyel lényegében eldöntötte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2011-es döntőjét. A Barcelona klasszisa állította be a 3–1-es végeredményt a Manchester United elleni fináléban.
„A gólom nagyon jókor jött, elhúztunk vele 3–1-re, és végül is eldöntötte a meccset. Az egész családomnak ajánlom, a lányaimnak és Pepe Reina lányainak, akik olyanok, mintha az unokahúgaim lennének” – mondta a döntő után nem sokkal Villa a TVE-nek.
„Ez a siker az egész éves munkánk gyümölcse, örülünk neki, hogy egy ilyen stadionban értük el. Aki ismer minket, az tudja, hogy sosem vagyunk elégedettek a teljesítményünkkel. Ambiciózusak vagyunk és sikerre éhesek. Nem szalaszthattuk el ezt a lehetőséget” – tette hozzá a csatár.