2010. december 10., péntek

Dzsudzsák Balázs

 

Születési idő, hely: 1986. december 23., Nyírlugos.
Korábbi klubjai: Nyíradony Focisuli, Debreceni Olasz Focisuli, DVSC, Létavértes, DVSC.
Első mérkőzése a magyar élvonalban: 2005. április 9., DVSC–MTK Budapest (3-0).
Első gólja a magyar élvonalban: 2006. április 1., Diósgyőri VTK–DVSC (3-3).
Első mérkőzése a holland élvonalban: 2008. január 12., Feyenoord–PSV Eindhoven (0-1).
Első gólja a holland élvonalban: 2008. január 20., VV Venlo–PSV Eindhoven (1-1).
Első mérkőzése a magyar válogatottban: 2007. június 2., Görögország–Magyarország (2-0).
Első gólja a magyar válogatottban: 2008. május 24., Magyarország–Görögország (3-2).

 

 

 Nyírlugostól Debrecenig


DzsudzsaknyirlugosA Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék határán található Nyírlugos csak 2005-ben kapta meg a városi rangot, és a kevesebb, mint háromezer lakosú település neve egészen az utóbbi évekig nem sokat mondott a labdarúgást kedvelők számára.
Dzsudzsák Balázsnak köszönhetően azonban Nyírlugos felkerült az ország futballtérképére, hiszen a PSV Eindhoven és a magyar válogatott egyik erőssége itt született 1986. december 23-án. A család a helyi futballpályához közel lakott, és mivel édesapja maga is futballozott a nyírlugosi csapatban, így a kis Balázs gyakran fordult meg a játékosok között, és hamar kiderült az is, hogy rendkívül tehetséges. Már négy-öt évesen kergette a labdát a helyi óvodában, majd a nyírlugosi általános iskolában (ahol édesanyja pedagógusként dolgozott) is rendre összevesztek a csapatkapitányok azért, hogy melyikük válassza az ifjú tehetséget, így aztán a család úgy döntött, hogy Balázsnak érdemes lenne komolyabban is foglalkoznia a sportággal.
Erre a legjobb lehetőség a közelben Nyíradonyban volt, amely már Hajdú-Bihar megyéhez tartozik – itt működött ugyanis a térség híres utánpótlás-nevelő klubjának, a Debreceni Olasz Focisulinak a kihelyezett szakosztálya. A 2000-ben alapított egyesület az ország egyik legjobb futballiskolájának számít, olyan ismert labdarúgók kerültek ki innen, mint Balogh János, Tisza Tibor vagy Tőzsér Dániel – akikből mind élvonalbeli játékos, majd válogatott lett. Nem csoda, hogy a papa szívesen vitte a fiát nap mint nap az edzésekre Debrecenbe, hiszen tudta, hogy Balázs jó kezekbe került. A tehetségre hamar fel is figyeltek a Debreceni VSC-nél – a Loki szakmai vezetősége mindig is szemmel kísérte a focisuli tevékenységét, és szemezgetett az egyesület növendékeiből.



Korosztályos bajnokság, majd válogatottság

Balázs így tizenévesen a debreceni egyesülethez került, amelynek korosztályos csapataival már országos viadalokon is részt vehetett. A 2000–2001-es idényben például a serdülőbajnokságban, vagyis a 14 éven aluliak között a DVSC a harmadik helyet szerezte meg, és Dzsudzsák is rendszeresen szerepelt a gárdában, játszott a Vasas elleni bronzmérkőzésen is. Két évvel később, a 2002–2003-as pontvadászatban pedig a 17 éven aluliak között már a bajnokság egyik legjobbja volt, hiszen 20 alkalommal volt eredményes, amivel ötödik lett a góllövőlistán. Abban az idényben négy alkalommal már a Loki tartalékcsapatában is szerepelt, nem csoda, hogy meghívót kapott a korosztályos válogatottba is, amellyel szintén remek eredményeket ért el.
A Varga István által dirigált U17-es válogatott bejutott a kontinens nyolc legjobb együttese közé, miután megnyerte görögországi selejtezőcsoportját a házigazdák, Svájc és Albánia előtt. Az Európa-bajnokság már nem sikerült ilyen jól, hiszen ott a magyar csapat mindhárom mérkőzését elveszítette, ám nyilvánvaló volt, hogy Balázs korosztálya egyik legjobbjának számít.
Egy évvel később már a 19 éven aluliak között bizonyított: az Európa-bajnokság első selejtezőkörében a Feröer-szigeteken a házigazdáknak és a görögöknek is két-két gólt vágott, vagyis nagy szerepe volt abban, hogy az együttes bejutott a második fordulóba. Ennek mérkőzéseire Magyarországon került sor, ahol azonban a csapat elmaradt a várakozásoktól: kikapott Örményországtól és Belgiumtól is – bár utóbbi összecsapáson Dzsudzsák szerezte a szépítő találatot.
Balázs akkor nem a DVSC, hanem a Létavértes játékosaként lépett pályára a nemzeti csapatban, mivel a Loki kölcsönadta őt a harmadosztályú egyesületnek, amely tulajdonképpen a Debrecen fiókcsapatának számít. A fiatal tehetség az NB III-ban is remekelt, így csak egy fél évet kellett Létavértesen eltöltenie – 2005 januárjában ugyanis a DVSC visszarendelte őt, és innentől kezdve már hivatalosan az egyesület játékosa, a felnőtt keret tagja lett.







Villámkarrier a Lokiban


A bajnoki címért küzdő debreceni csapatban eleinte természetesen csak kiegészítő játékosnak számított, de már 2005 tavaszán bemutatkozhatott az élvonalban. A bajnokság 20. fordulójában, az MTK Budapest elleni hazai találkozón cserélte őt be először Supka Attila, mégpedig 3-0-s debreceni vezetésnél a 79. percben Kerekes Zsombor helyére. Ezen kívül még egyszer léphetett pályára az idény során: a 28. játéknapon a Békéscsaba ellen a debreceni közönségkedvenc, Sándor Tamás helyett lépett pályára. A Loki karmestere pár perccel korábban szerezte második találatát a mérkőzésen, így a csere elsősorban az ő ünneplésének szólt, na meg annak, hogy a három pont megszerzésével a Loki bebiztosította története első bajnoki címét.
A klub így a következő idényben indulhatott a Bajnokok Ligájában, ahol a selejtezőben előbb parádés játékkal kiverte a horvát Hajduk Splitet, majd a sztárokkal teletűzdelt Manchester United ellen is helytállt – még ha a Vörös Ördögöket nem is tudta legyőzni. Dzsudzsák az angolok elleni találkozókon nem kapott játéklehetőséget, de az UEFA-kupában, az ukrán Sahtar Doneck elleni hazai találkozón már igen. Más kérdés, hogy erre az összecsapásra aligha emlékszik szívesen bárki is, hiszen az ukránok Debrecenben is nyerni tudtak 2-0-ra. Balázs ősszel többnyire csak csere volt a debreceni együttesben, tavasszal azonban már több lehetőséget kapott, és ezt remek teljesítménnyel, sőt, gólokkal hálálta meg.
Elsőként a 21. fordulóban a Diósgyőr ellen volt eredményes (ez volt az első találata az NB I-ben), majd májusban még fontosabb gólt szerzett. Két körrel a pontvadászat vége előtt a Loki a Ferencvárost fogadta, és Dzsudzsák a kezdő tizenegy tagjaként a 38. percben bevette a zöld-fehérek kapuját. A meccset a DVSC 3-1-re nyerte meg, és ezzel a diadallal pontszámban utolérte az addig listavezető Újpestet – majd a hátralévő két játéknapon meg is előzte a lila-fehéreket, vagyis megvédte bajnoki címét! Balázs tíz bajnokin lépett pályára a pontvadászatban, kétszer volt eredményes, és az idő tájt már a magyar futball legnagyobb ígéretei között tartották számon.
Dzsudzsaklabdatkezel


Újabb bajnoki cím, válogatottság, külföldi szerződés

A következő szezon első felében már alapembernek számított a csapatnál, és nem is ment neki rosszul a játék, különösen azt követően, hogy a cseh Miroslav Beránek került a gárda kispadjára. 2006 októberében azonban egy autóbaleset miatt több hetet ki kellett hagynia: a középpályás hazafelé tartott Nyírlugosra, amikor Aradványpusztánál hátulról beleszaladt egy mikrobuszba, autója többször megpördült, majd egy vasúti töltés állította meg. Balázs tulajdonképpen szerencsésnek mondhatta magát, hogy kézközépcsont-töréssel, illetve agyrázkódással megúszta az esetet.
A téli felkészülést már teljes intenzitással dolgozta végig, aminek köszönhetően tavasszal bombaformában futballozott. Míg az idény első felében „csak” egy gólra volt képes, addig 2007 tavaszán hatszor volt eredményes – a Fehérvár és a Diósgyőr ellen is duplázott, vagyis nagy szerepet vállalt abban, hogy a Loki sorozatban harmadszor is bajnok lett. A szezon végén pedig ő kapta meg a Puskás Ferencről elnevezett serleget, amely a bajnokság felfedezettjének jár.
Ekkor már külföldi egyesületek egész sora figyelte a korosztályos válogatott játékost, aki 2007 júniusában végre a nagyválogatottban is bemutatkozhatott. A címeres mezt a felnőttek között elsőként az Európa-bajnok görög válogatott elleni Eb-selejtezőn húzhatta fel, amikor is az utolsó tíz percre cserélték be Priskin Tamás helyére. Balázst 2007 nyarán kapcsolatba hozták többek között a holland Ajax Amsterdammal, az ukrán Dinamo Kijevvel, az olasz Chievo Veronával és az angol Plymouth Argyle-lel, de akkor még maradt Debrecenben. Pedig 2007 augusztusában, az Olaszország elleni barátságos meccsen még jobban felhívta magára a figyelmet, hiszen kiválóan futballozott a magyar válogatott által 3-1-re megnyert összecsapáson. De a magyar élvonalban is remekelt, 11 forduló alatt ötször volt eredményes. Október közepén pedig nyilvánosságra került a szenzációs hír: a Debrecen ugyanis bejelentette, hogy Dzsudzsák Balázs ötéves szerződést kötött a holland bajnok PSV Eindhovennel. A Philips-gyáriak kétmillió eurót fizettek a játékosért, akinek a megegyezés értelmében 2008 nyarán kellett volna csatlakoznia a holland együtteshez. Hamarosan azonban felgyorsultak az események, és a PSV már az idény közben 2008 januárjában magához rendelte a magyar válogatott szélsőjét.
10


Hetek alatt meghódította Eindhovent

Amilyen meglepő volt, hogy Balázsra már a szezon közben igényt tartott a PSV, legalább olyan váratlan volt, hogy alig pár nappal Eindhovenbe érkezése után rögtön a kezdő tizenegybe jelölte őt Sef Vergoossen edző. Pedig nem akármilyen mérkőzés várt a csapatra, hiszen a bajnokságban élen álló gárda a második helyezett Feyenoordot fogadta. Az új igazolás tehát igazi rangadón debütálhatott a holland élvonalban, és nem is okozott csalódást: végigjátszotta az 1-0-s PSV-győzelemmel végződött találkozót, több remek megmozdulása volt, három kapura lövéssel is próbálkozott, és a hajrában kis híján be is talált.
Az első gólra azonban nem kellett sokáig várni, az már a következő játéknapon megszületett: a Venlo elleni összecsapás 12. percében a perui Jefferson Farfán ment el az alapvonalig a jobb oldalon, és lapos beadását a hosszú saroknál érkező Dzsudzsák akadálytalanul passzolhatta a kapuba. És a jó sorozat ezzel nem ért véget: két héttel később, az Excelsior Rotterdam ellen Balázs megint remekül érkezett a kapu elé, az igazi szenzációt azonban az Ajax Amsterdam elleni találata jelentette. Az ősi rivális elleni rangadón ugyanis nem közvetlen közelről volt eredményes, hanem egy rendkívül látványos gólt ért el, mintegy 20 méterről lőtte ki a jobb alsó sarkot, ráadásul a PSV ezzel a góllal szerezte meg a vezetést Amszterdamban. A Philips-gyáriak végül 2-0-ra nyertek az Ajax ellen, és ezzel tulajdonképpen el is dőlt a bajnoki cím az együttes javára. Nem csoda, hogy a szezon hátralévő részében Balázs majd mindegyik találkozón ott volt a kezdő tizenegyben, és bár újabb gólt nem tudott szerezni, további két gólpasszt azért kiosztott, bizonyítva, hogy sikerült felvennie a holland pontvadászat ritmusát.
15


Edzőcsere, mesterhármas, gólrekord

A 2008–2009-es bajnokságra új edzőt szerződtetett a klub, Huub Stevens személye azonban megosztotta a közvéleményt. A szakember ugyanis elsősorban a biztos védekezésre helyezte a hangsúlyt, és bár Dzsudzsák nála is alapember volt (mindössze két bajnokin hagyta ki a kezdő tizenegyből), a játékosok sokkal kevesebb szabadságot kaptak. Mindez az eredményeken is megmutatkozott, hiszen az előző négy bajnokságot megnyert PSV ezúttal egyáltalán nem volt versenyben az aranyérmért, és a Bajnokok Ligájában is csak utolsó lett csoportjában. Utóbbi sorozatban Dzsudzsák a Liverpool FC elleni csoportmérkőzésen mutatkozott be, és három perccel a beállása után máris gólpasszt adott Danny Koevermansnak – ennek ellenére a BL-ben csak az utolsó két találkozón volt ott a kezdők között.
A gyengébb eredményeket, illetve a csapaton belüli ellentétekről szóló híreket a klub vezetősége 2009 januárjáig „tűrte”, ekkor közös megegyezéssel szerződést bontottak Stevensszel, akinek a helyére korábbi asszisztense Dwight Lodeweges került. Az ő vezérletével pedig mind a PSV, mind Balázs szárnyakat kapott: az új mester keze alatti második meccsen az ADO Den Haag ellen a magyar középpályás mesterhármast ért el, ami karrierje során a felnőttek között korábban sohasem sikerült neki! A folytatásban pedig tovább ontotta a gólokat: míg a szezon első felében „csak” két találatot ért el, februártól kezdve ehhez még kilencet hozzátett, és így 11 találattal zárta az idényt, ami egyéni rekordot jelent Balázs számára. Betalált az SC Heerenveen, a Sparta Rotterdam, az Ajax Amsterdam (egy pazar szabadrúgásból), a Heracles Almelo és a Willem II ellen is, így második lett a csapat házi góllövőlistáján Ibrahim Afellay mögött. De nem csak a gólszerzésben, hanem az előkészítésben is jeleskedett, hiszen kilenc gólpasszt adott társainak. A PSV végül a negyedik helyen zárta a pontvadászatot, így kvalifikálta magát az Európa Liga (az UEFA-kupa utódja) küzdelmeire, ahol majd Fred Rutten irányítja a gárdát, hiszen a 2009–2010-es szezonban ő lesz a gárda mestere.
A holland kapcsolat azonban nem csak a klubjában érvényes Dzsudzsákra, hiszen alapembernek számít a magyar válogatottban is, amelynek szövetségi Erwin Koeman. Balázs a címeres mezben az első gólját a Görögország elleni barátságos mérkőzésen szerezte a Puskás Ferenc stadionban, mégpedig egy tőle lassan megszokott, 20 méteres bombával, és a nemzeti csapattal azért küzd, hogy a magyar együttes hosszú idő után ismét kijuthasson a világbajnokságra.


19


EREDIVISIE A magyar szélső szerződése 2013-ig szól, ezt szeretné két esztendővel meghosszabbítani az eindhoveni klub

A PSV marasztalni akarja Dzsudzsák Balázst

A holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő PSV új, 2015-ig szóló szerződést ajánlott Dzsudzsák Balázsnak.
Dzsudzsák Balázst klubja sokáig szeretné ebben a mezben látni (Fotó: Reuters)
Holland médiainformációk szerint Fred Rutten, a PSV vezetőedzője roppant elégedett Dzsudzsák Balázs teljesítményével, ezért ajánlottak új szerződést neki. A magyar légiós jelenlegi szerződése 2013-ig szól, azaz még jócskán van hátra belőle, a hosszabbítási ajánlattal az eindhoveni klub egyfelől kifejezte nagyrabecsülését – másfelől nyilvánvalóan feljebb kívánná tornászi a játékos kivásárlási árát.
Mint arról a közelmúltban beszámoltunk, a magyar légiós kiváló játéka több nagy klub figyelmét felkeltette – spanyolországi és angliai érdeklődésről szóló pletykák után legutóbb az olasz Juventusszal hozták hírbe a magyar játékost. Néhány nappal ezelőtti híresztelések szerint a PSV a Juvénak nyolcmillió euróért hajlandó lett volna eladni, de korábban 12 millió eurós kivásárlási árról is lehetett olvasni.
A közelmúltban többször cikkeztek holland lapok arról, hogy a PSV pénzügyi helyzete nem a legjobb; ezt látszott megerősíteni az üzlet, amelyet a klub november közepén a Barcelonával kötött, és amelynek értelmében egyik legjobbja, Ibrahim Afellay januárban a katalán csapathoz igazol. Fred Rutten vezetőedző egy héttel ezelőtt arról beszélt: több változást nem szeretne a keretben a télen.
Dzsudzsák 2008 januárjában érkezett a PSV-be a Debreceni VSC-ből, és azóta egyszer holland bajnok, egyszer bajnoki bronzérmes lett, valamint egyszer tagja volt a holland Szuperkupa-győztes csapatnak. A 2009–2010-es idényben ő lett a PSV házi gólkirálya a bajnokságban (14 találat), míg a 2009-es naptári évben – az ajaxos Luis Suárezzel holtversenyben – a legtöbb gólpasszt adta az Eredivisie-ben (15), góljai számát tekintve pedig második lett (17) Suárez mögött.





DZSUDZSÁK BALÁZS FŐBB MUTATÓI A PSV-BEN 
Idény Mérkőzés Gól Gólpassz
2007–2008 21 3 3
2008–2009 38 11 12
2009–2010 47 17 10
2010–2011 22 13 18
 128 44 43

A Juve a Samp elleni meccsen is figyelte Dzsudzsákot

A Juventus érdeklődése egyre élénkebb – az olasz klub képviselői a hét közepén a Sampdoria elleni (1–2) Európa-liga-meccsen is megfigyelték Dzsudzsák Balázst. Lehet, hogy szombat este is ott ültek a lelátón a PSV–Heracles holland bajnokin (5–2), amelyen a magyar támadó egy gólt és két gólpasszt jegyzett.
Dzsudzsák (jobbra) a Sampdoria ellen bizonyíthatott a Juventus megfigyelőinek (Fotó: Szabó Miklós)
Apró, de annál többet sejtető jel: mint korábban megírtuk, a Juventus felfigyelt egy magyar futballistára, és a klub képviselői szerda este már ott ültek a genovai stadion lelátóján. A PSV a Sampdoria elleni 2–1-es győzelmével biztosította be a továbbjutást az Európa-liga egyenes kiesési szakaszába – a torinói együttes megfigyelői pedig nem a jó meccs reményében, hanem Dzsudzsák Balázs kedvéért autóztak száztíz kilométert a szomszédos észak-olaszországi városba.
Immár ugyanis tény: a Juventus érdeklődik Dzsudzsák Balázs iránt! A huszonhárom éves légiós egyik menedzsere is ott volt szerdán Genovában, s most már Vörösbaranyi József sem tagadta az olasz sztárklub kíváncsiskodását. A Dzsudzsák Balázs ügyeit intéző ügynök péntek délután érkezett haza Olaszországból.
„Valóban ott voltak Genovában a Juventus képviselői, meg még tucatnyi más egyesület megfigyelői – mondta Vörösbaranyi József. – Egy-egy ilyen mérkőzés mindig remek alkalom a különböző menedzsereknek, és a klubok játékosszerzőinek, ám tény: a Juventus tényleg figyeli Balázst."
A holland lapok tizenegymillió eurós vételárat emlegetnek, ám tegyük tisztába: a klub és a játékos által kötött szerződésben feketén-fehéren ott szerepel, hogy annak a klubnak, amelyik szeretné kivásárolni a légióst, tizenkétmilliót kell letennie a PSV asztalára.
„Ha valaki kifizeti ezt a tizenkétmilliót, és Balázs is szeretne átigazolni, akkor a PSV-vezetőknek kötelességük elengedni – magyarázta a játékos menedzsere. – Ettől függetlenül persze lehet próbálkozni, különböző ajánlatokkal bombázni az eindhovenieket, ki tudja, lehet, hogy végül tizenegymillió euróért is elengedik. Előkészítettük, hogy mostanra Balázsról a világ tizenöt legjobb klubja tud, az ő dolga pedig az, hogy hétről hétre a legjobb teljesítményt nyújtsa."
Mindenesetre a téli klubváltásnak Vörösbaranyi József szerint nincs túl nagy realitása, főleg, hogy Ibrahim Afellay szinte biztosan távozik.
„Már csak azért sem, mert az Eindhovennek ugyebár a legfőbb célja megnyerni a bajnokságot, s ebben számít Dzsudzsák Balázsra is. Ibrahim Afellayt már úgy néz ki, elvesztette a klub, Balázs távozása szerintem túl nagy érvágás lenne a PSV-nek."

„Dzsudzsák klasszissá érhet Olaszországban”

A menedzser nem cáfol, és a mindig kritikus olasz Tuttosport újságírója is el tudná képzelni Dzsudzsák Balázst a Juventus mezében. Azaz előfordulhat, hogy a nagy elődök – mint például Hirzer Ferenc – után ismét magyar labdarúgó fog játszani zebracsíkos mezben.
Dzsudzsák Balázsról ma már neves klubok szeretnék levetni a PSV dresszét (Fotó: Action Images – archív)
Ahogy arról már beszámoltunk, Dzsudzsák Balázst a Real Madrid, az Atlético Madrid és a Valencia után ezúttal újabb sztárcsapattal, a Juventusszal hozták hírbe. Vörösbaranyi József, a PSV légiósának menedzsere kérdésünkre nem titkolta, hogy a torinói klub érdeklődése nem új keletű a számára.

„Ha napvilágra került a Juventus neve, elárulhatom, több hónapja él a kapcsolat, ez már nem pusztán kíváncsiskodás a részükről, de már csak azért sem kívántunk eddig erről beszélni, mert véletlenül sem szeretnénk, ha bárki azt gondolná, mi dobjuk be a neveket – reagált a Nemzeti Sport kérdésére az eindhoveni légiós menedzsere. – Az viszont fontos, hogy Balázst szerződés köti a PSV-hez, amíg a klub engedélyt nem ad, nem tárgyalhatunk senkivel, és egyébként sincs konkrét ajánlat, úgyhogy felesleges találgatásokba bocsátkozni."
Megkerestük a torinói székhelyű Tuttosport elismert újságíróját, Massimo Franchit is, aki úgy vélekedett, Dzsudzsák nem világklasszis játékos, de ez nem feltétlenül hátrány.
„Habár Pepéhez hasonlóan Dzsudzsák Balázs sem világklasszis, meglehet, ez az előnye. A Juve ugyanis nem engedheti meg magának, hogy átigazolja Samuel Etoó't, Patót vagy Zlatan Ibrahimovicot, neki jelenleg a Dzsudzsák kaliberű jó, de nem világsztár futballistákra futja. A 2006-os vesztegetési botrány, a calciopoli még mindig érezteti a hatását, egyelőre nem versenyezhet az egyesület az Interrel vagy a Milannal. Dzsudzsák Pepével viszont igen, az utóbbi, ismétlem, munkás labdarúgó, a magyar fiú klasszissá érhet Olaszországban"vélekedett az olasz szakíró.
Tegnap arról is beszámoltunk, hogy az egyik itáliai weblap a torinói vezetőkre hivatkozva azt állította, hogy „Dzsudzsák taktikailag nem elég fegyelmezett" a Juventushoz. Erről Egervári Sándort, a magyar válogatott szövetségi kapitányát kérdeztük.
„Tetszik a Juventusba szerződés lehetősége, még ha nem is tudom biztosan, Balázs eléri-e már a Juve szintjét – bizonytalanodott el a mesteredző. – Ha választani lehetne a spanyol és az olasz bajnokság között, az előbbire szavaznék, már csak azért is, mert az olasz védők talán a legjobbak a kontinensen. Hogy taktikailag mennyire fegyelmezett Balázs? Amilyen feladattal megbízzák, azt rendre ellátja, láttam Eindhovenben is, ott kétségtelenül a támadásépítésben számítanak rá inkább, de a kevés védekezést megoldja. Amit viszont biztosan állíthatok: a holland bajnokságot kinőtte, tovább kell lépnie. Csak nem mindegy, merre, és mekkorát lép."
 
 


Dzsudzsák csapatkapitányként jobban hajlana a hosszabbításra

2011-01-14

Döntő szerepe lehet a PSV és Dzsudzsák Balázs között zajló tárgyalásokban egy apró textildarabnak: a magyar támadó jelezte, ha a közeljövőben nem csupán alkalmanként, hanem állandóan is csapatkapitánya lehetne az eindhoveni gárdának, könnyebben mondana igent a klub szerződéshosszabbítási ajánlatára.
Afellay (balra) távozása után Engelaar kapta meg a csapatkapitányi karszalagot, amelyet a múlt héten már
Dzsudzsák Balázs (jobbra) is viselhetett

A múlt héten a Telstar elleni felkészülési mérkőzésen (2–1) az Ibrahim Afellay távozása után csapatkapitánnyá előlépő Orlando Engelaar, valamint helyettese, Wilfred Bouma is a kispadon kezdett, így Fred Rutten döntése értelmében szünetbeli lecseréléséig Dzsudzsák Balázs viselte a kapitányi karszalagot. „Nagyon büszke voltam, még ha ez csak egy tét nélküli összecsapás is volt”mondta a magyar futballista, aki a De Telegraaf című lapnak messzemenő következtetéseket is levont a „vezéri” szerepről.
„Ha a klub úgy dönt, néhány éven belül én leszek a kinevezett kapitány, biztos, hogy segít majd, amikor a csábításokkal kapcsolatban döntést kell hoznom. Rutten mostani döntése szívmelengető volt, mégsem olyan játékosnak adta a szalagot, aki éppen csak megmelegedett nálunk” mondta a támadó, aki az ősszel 10 góllal és 12 gólpasszal segítette az eindhovenieket, de az újságírók emellett azt is kiemelték, hogy még nem kapott sárga lapot ebben a bajnoki szezonban. „Az előző idényben még gondjaim adódtak azzal, miként tartsam kordában az érzelmeimet. Sokat beszélgettem erről Fred Rutten edzővel, akire második apámként tekintek”árulta el Dzsudzsák Balázs.
Persze a fő téma azért az, hogy megy vagy marad-e a PSV-nél, amelyhez 2013-ig köti szerződés. Dzsudzsák a De Telegraaf felvetésére elmondta, az előző év végén megkapta a PSV ajánlatát, és a tárgyalásokat az idén folytatják. Alkupozíciója mindenesetre érdekes, hiszen Ibrahim Afellay távozása, illetve a gólgyáros Jonathan Reis súlyos sérülése (a brazil ebben a szezonban már nem játszhat) miatt biztosan nagyobb teher kerül rá, még fontosabb eleme lesz a csapatnak („Még több felelősséget kell vállalnom, de nem csupán a pályán, hanem azon kívül is. Szeretnék még inkább meghatározó ember lenni, és többször meg kell mondanom az edzőnknek, ha érzésem szerint valami nem úgy megy, ahogyan mindketten szeretnénk. Készen állok a feladatra” – mondta új kihívásáról a magyar válogatott ásza), ugyanakkor a PSV-ről köztudott, hogy adósságokkal küzd, amelyeket szövetségi előírás szerint csökkentenie kell.





-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kétszer sült el Dzsudzsák jobb lába

A holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában a listavezető PSV Eindhoven 4–0-ra nyert az AZ Alkmaar otthonában. A vendégeknél Dzsudzsák Balázs két szép gólt szerzett: előbb a tizenhatos sarkáról bombázott jobbal a hosszú sarokba, majd szintén jobb lábbal a rövid fölsőt vette be az ellenkező oldalról.


Dzsudzsák továbbra sem felejtett el gólt lőni

A kilencedik percben máris vezetéshez jutott az eindhoveni klub: Dzsudzsák Balázs ívelt be balról Ola Toivonenhez közelről, akinek lövését ugyan Alvarado kapus a kapufára mentette, a kipattanóra azonban Marcus Berg reagált a legjobban. 0–1

Ezután Andreas Isaksson percei következtek. A svéd kapus bravúrjai nélkül aligha maradt volna előnyben a listavezető. A 30. percben aztán Dzsudzsák megnyugtatta a PSV szurkolóit. A magyar válogatott szélsője a tizenhatos bal sarkáról jobbal (!) szenzációs gólt ragasztott a bal felső sarokba. 0–2

Nagy örömünkre Dzsudzsák a második félidőre is tartogatott meglepetést a számunkra. A 66. percben ismét a bal oldalról befele tolta a labdát a tizenhatos vonala mentén, majd újfent a gyengébbik lábával, jobbal a rövid felsőbe bombázott! 0–3

A végén Berg újabb gólt szerzett, így a végeredmény 0–4 lett. Dzsudzsákot a 81. percben lecserélte edzője.










-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzsudzsák Cocuvel gyakorolta a jobblábas lövéseket 

2011. 02. 14.
Dzsudzsák Balázs szombat este két védhetetlen lövéssel járult hozzá a PSV 4–0-s győzelméhez az AZ Alkmaar otthonában, ráadásul mindkét gólját a rosszabbiknak tartott jobb lábával szerezte. A 24 esztendős válogatott szélső a Nemzeti Sportnak adott interjújában többek között arról beszél, hogy jobb lábának „fejlesztése" kimondottan jótékony hatással lehet további pályafutására.
Dzsudzsák Balázs tudatosan fejleszti a jobb lábát 

– Régóta gyakorolja a jobblábas lövéseket?
– Eddig sem csak támaszkodásra használtam a jobb lábamat, noha nagyjából egy héttel ezelőtt az egyik csapattársammal együtt a többiektől félrevonulva kifejezetten azt fejlesztettem. Phillip Cocu másodedző felpasszolta nekem a labdát, én meg lövöldöztem egyből. Arra azonban nem számítottam, hogy az alkmaariak otthonában kétszer is a kapuba küldöm a labdát, s mind a kétszer a tizenhatoson kívülről.

–  Ha ilyen jól megy mindkét lábbal, legalább több variációs lehetősége lesz Fred Rutten vezetőedzőnek.
– Igen, mondta is, most már számítsak rá, hogy ide-oda irányít majd a pályán – persze, csak viccelt. Mindenesetre saját magam miatt is fejlesztem a jobbomat, mert kétlábas futballistaként többféle helyzetből is veszélyesen tudok kapura lőni, arról már nem is beszélve, hogy a védők kicselezésére is nagyobb esélyem mutatkozik, ha nem csupán egy irányba tudok kellően gyorsan mozogni a labdával. Mint például Arjen Robben, aki „kényszerballábas", mindig balra cselez – igaz, az esetek jelentős többségében meg is veri ellenfeleit egy az egyben, ezért is világklasszis. Én viszont arra törekszem, hogy a megfelelő lövési technikák elsajátítása mellett képes legyek mindkét irányba jól mozogni a labdával, mert így kiismerhetetlen leszek őrzőim számára, az pedig jelentős előny.
– Csaknem két hónap elteltével szerzett ismét gólt a bajnokságban. Ingerült volt emiatt?
–Igencsak. Miután Ibrahim Afellay januárban a Barcelonához távozott, kimondva-kimondatlanul tőlem várták, illetve várják, hogy meccseket döntsek el, kaptam is új, rendkívül jó feltét
elekkel kialakított szerződést az eindhoveni vezetőktől. Én pedig minden egyes pályán töltött percben bizonyítani szeretnék nekik, s mivel december óta nem tudtam gólt szerezni, frusztrált voltam, a szombati mérkőzésen ezért jelentős tehertől szabadultam meg. Fontos pillanatban lőttem az első gólt, a másodikkal meg gyakorlatilag végleg eldöntöttem a meccset. Ha úgy tetszik, megnyugodott a lelkem.

– Már nincs olyan együttes a tizennyolc csapatos holland élvonalban, amelynek ne lőtt volna gólt, az Alkmaar eddig megúszta.
– Erre nem gondoltam volna. Egyébként az AZ-ről eszembe jut egy másik sztori. Három évvel ezelőtt, éppen februárban játszottam ellene első alkalommal Hollandiában, s bár gólt nem szereztem, a tőlünk időközben távozó Danko Lazovics nekem köszönhette a gólját. Vagy harminc méterről kapura bombáztam a labdát, amely a lécről vágódott vissza a mezőnybe, Lazovics pedig jókor volt jó helyen. De most már el is felejthetem ezt a lövést, hiszen az alkmaari csapat kapcsán nyilván a szombati duplázásom jut eszembe először.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anglia: a Newcastle 10 millió fontért vinné Dzsudzsák Balázst - sajtóhír

2011. 04. 20.
Az angol sajtóban ismét Dzsudzsák Balázs Angliába szerződése a téma – a legkomolyabb kérők között a PSV-szélsővel már korábban is hírbe hozott Everton mellett a Newcastle-t említi több forrás is, a szélső vételárát 10 millió fontra becsülik.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzsudzsákot Robbenhez is hasonlítják, újabb kérők a láthatáron 

2011. 04. 20.
Az angol sajtóban ismét Dzsudzsák Balázs Angliába szerződése a téma – a legkomolyabb kérők között a PSV-szélsővel már korábban is hírbe hozott Everton mellett a Newcastle-t említik, a válogatott középpályás vételárát 10 millió fontra becsülik.


Dzsudzsák továbbra is a PSV vezére – ezt Angliában is tudják
(Fotó: psv.nl)
Több angol internetes forrás egybehangzóan állítja, hogy a PSV-ben futballozó Dzsudzsák Balázs szerződtetését komolyan fontolóra vette a Newcastle United. A Kádár Tamást is foglalkoztató klub állítólag 10 millió font körüli összeget lenne hajlandó áldozni a válogatott játékosra.
A Newcastle mellett az Evertont is a kérők közé sorolják, de korábban – számos más klub mellett – már a Liverpoollal is hírbe hozták, míg az elmúlt napokban több külföldi forrás is megemlítette a Schalkét, sőt a Dortmundot is az érdeklődők között.
Ami viszont a pletykáknál érdekesebb, hogy egy állásfoglalás is megjelent az angol sajtóban a PSV részéről, melyben az áll, hogy a holland klub ez idáig semmilyen hivatalos ajánlatot nem kapott a magyar futballistáért (ez a megállapítás alighanem az elmúlt egy-két hónapra vonatkozik, hiszen korábban több ajánlat, például a Lille-é is befutott Eindhovenbe).
Az angol sajtóban egyébként előszeretettel hasonlítják Ryan Giggshez és Arjen Robbenhez Dzsudzsák Balázst.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzsudzsák: Spanyolország az álmom, de cserének nem mennék 

2011. 04. 22.
Dzsudzsák Balázzsal készült hosszabb beszélgetés jelent meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hivatalos oldalán. A PSV szélsője beszélt gyerekkoráról, a magyar fiatalok helyzetéről, céljairól, jövőképéről.
Dzsudzsák Balázs a FIFA hivatalos oldalának nyilatkozott

Dzsudzsák Balázzsal továbbra is kiemelten foglalkozik a nemzetközi szaksajtó, jól példázza ezt, hogy ma a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapja közölt egy hosszabb összeállítást róla – ami magyar játékossal meglehetősen ritkán szokott előfordulni.

„A PSV frontembere, Dzsudzsák Balázs hosszú utat járt be azóta, hogy gyerekkorában még egy magyar faluban, Nyírlugoson rugdosta a labdát"  – kezdte a fifa.com a Dzsudzsák Balázsról szóló pályaképet.
„Édesanyám gyakran mondta, ahogy járni kezdtem, rögtön futballoztam” – folytatódik a cikk egy Dzsudzsák Balázs-idézettel.
Az aprólékos írás kitér a játékos szüleire, megemlíti, hogy édesanyja tanár, édesapja pedig labdarúgóedző. Kiemelik az előző szezonban szerzett 14 találatát, illetve azt is, hogy Debrecenből került Hollandiába.
„Nem lettem másik játékos, de rengeteget változtam – nyilatkozta pályafutása korábbi éveire visszautalva Dzsudzsák. – Nyugodtabb és sokkal koncentráltabb vagyok. Nagyon sokat beszélgettem az engem körülvevő emberekkel, az ügynökömmel, a családommal, hogy megszabaduljak azoktól a dolgoktól, amik hátráltatnak a pályán, és eljussak egy következő szintre.”
Az írás hangsúlyozza, hogy Dzsudzsák Balázst választották a 2010-es esztendő legjobbjának Magyarországon, a szélső pedig elmondja, úgy érzi, állandósítani tudta formáját, ennek köszönhető, hogy több európai csapat figyelmét is felkeltette.
„Amikor még fiatal vagy, az a legfontosabb, hogy minél többet játssz és fejlődj. Magyarországon rengeteg tehetséges fiatal futballozik, de sokan túl hamar elhagyják az országot, és rossz klubot választanak. Az én álmom Spanyolország, de csak azért nem váltanék, hogy egy spanyol klubban a padot melegítsem" – fogalmazott a szélső.
„Tudom, ha itt keményen dolgozom, akkor esélyt kaphatok arra, hogy a pályán bizonyíthassak. Az Eredivise tökéletes bajnokság a fiatal játékosok számára fejlődésük szempontjából” – tette hozzá Dzsudzsák.
A futballista a magyar válogatottra, a hollandok elleni Eb-selejtezőkre is kitért.
„Az első meccsen nagyon gyengén játszottunk. A visszavágón sokat fejlődtünk, de a végeredmény rávilágított a tapasztalatlanságunkra. Amikor idegenben három gólt szerez egy csapat, akkor legalább egy pontot illene hazavinnie. Az a problémánk, hogy nem tudunk egyszerre támadni és védekezni. Sokat tanultunk ezekből a meccsekből. Most győznünk kell San Marino ellen, mielőtt megvívjuk a sorsdöntő meccseket Finnországgal és Svédországgal szemben – fogalmazott Dzsudzsák. – A magyar szövetség új elnöke azt mondta, hogy a fő cél a 2014-es világbajnokságon való részvétel. Ezzel levette a vállunkról a terhet.”
A PSV játékosa azonban hozzátette, nem szereti, ha bármivel is csökkentik a tét nagyságát, mert ő minden találkozón győzni szeretne.

------------------------------------------------------------------------------------------------------